Artritis en Slaap: Tips voor een Betere Nachtrust

Artritis en Slaap: Tips voor een Betere Nachtrust (2024)

Heb je last van artritis en moeite met slapen? Dat is een probleem dat ik ken en dat vele anderen met artritis ook ervaren. Volgens onderzoek heeft maar liefst 80% van de mensen met reumatoïde artritis problemen met slapen.

In dit blogbericht geef ik je praktische tips om ondanks gewrichtspijn beter te slapen. Lees snel verder!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • 80% van de mensen met reumatoïde artritis heeft problemen met slapen.
 • Behandel gewrichtspijn voor het slapengaan met pijnstillers, warmtebehandelingen en stretchoefeningen.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken en houd een vast dag – en nachtritme aan voor een betere nachtrust.
 • Doe ontspanningsoefeningen zoals diepe ademhaling, spierontspanning en stretching voor het slapengaan.
 • Creëer een comfortabele slaapomgeving met een rustgevende slaapkamer en een comfortabel matras en kussen.
 • Raadpleeg een arts voor medicijngebruik bij artritis en slaapproblemen.
 • Neem dutjes en plan rustmomenten gedurende de dag om vermoeidheid te voorkomen.
 • Beperk overmatige rust om vermoeidheid te verminderen.

Tips voor een Betere Nachtrust bij Artritis

Behandel gewrichtspijn voor het slapengaan door pijnstillers of warmtebehandelingen te gebruiken.

Behandel gewrichtspijn voor het slapengaan

Het is erg belangrijk om je gewrichtspijn te behandelen voordat je naar bed gaat. Hier zijn enkele manieren waarop dat kan:

 • Doe warme kompressen op pijnlijke plekken. Dit helpt de spieren te ontspannen.
 • Eet gezond voedsel en drink veel water om je lichaam sterk te houden.
 • Neem een warm bad of douche om de pijn te verzachten.
 • Gebruik een zachte matras en kussens voor extra comfort.
 • Probeer lichte stretchoefeningen om de bloedstroom naar de gewrichten te verhogen.
 • Neem, indien nodig, pijnstillers na het eten vanavond.

Vermijd cafeïnehoudende dranken voor het slapen

Ik vermijd cafeïnehoudende dranken voor het slapen. Cafeïne kan mijn slaap verstoren en ervoor zorgen dat ik moeilijk in slaap kan vallen. In plaats daarvan drink ik kruidenthee of water voor het slapengaan.

Dit helpt me ontspannen en bevordert een betere nachtrust.

Houd een vast dag- en nachtritme aan

Het hebben van een vast dag- en nachtritme kan helpen bij het verbeteren van de slaap bij artritis. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.

Dit helpt je lichaam om een natuurlijk slaap-waakritme te ontwikkelen. Zorg er ook voor dat je overdag voldoende licht krijgt en ‘s avonds de blootstelling aan helder licht beperkt.

Dit kan je biologische klok helpen reguleren en je helpen sneller in slaap te vallen en beter te slapen tijdens de nacht.

Doe ontspanningsoefeningen voor het slapengaan

Ontspanningsoefeningen doen voor het slapengaan kan helpen om beter te slapen met artritis. Hier zijn een paar simpele oefeningen die ik graag doe:

 1. Diepe ademhaling: Adem langzaam in door je neus, hou even vast, en adem dan uit door je mond. Herhaal dit een paar keer.
 2. Spierontspanning: Ga lekker liggen en span elke spiergroep in je lichaam één voor één aan, beginnend bij je tenen en werkend naar boven. Houd de spanning een paar seconden vast en laat dan los.
 3. Visualisatie: Sluit je ogen en stel je een rustige plek voor waar je graag zou willen zijn, zoals op het strand of in een bos. Beeld jezelf daar in en focus op de details van de omgeving.
 4. Meditatie: Zit comfortabel en concentreer je op je ademhaling. Probeer je gedachten los te laten en richt je aandacht alleen op je ademhaling.
 5. Stretching: Doe wat zachte rek- en strekoefeningen om spanning in je spieren te verminderen, vooral rondom de gewrichten die pijnlijk zijn.

Creëer een comfortabele slaapomgeving

Om een comfortabele slaapomgeving te creëren, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je slaapkamer rustgevend en ontspannend is. Houd de temperatuur op een aangenaam niveau, niet te warm en niet te koud.

Verduisterende gordijnen kunnen helpen om het licht buiten te houden en een rustige sfeer te creëren. Investeer in een comfortabel matras en kussen dat past bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Vermijd ook afleidingen zoals televisie of elektronische apparaten in de slaapkamer. Zorg ervoor dat je slaapkamer een plek is waar je tot rust kunt komen en gezond kunt slapen.

Raadpleeg een arts voor medicijngebruik

Als je last hebt van artritis en moeite hebt met slapen, is het belangrijk om een arts te raadplegen over medicijngebruik. Een arts kan beoordelen of medicatie nodig is om de pijn en ontsteking in je gewrichten te verminderen, wat kan helpen bij het verbeteren van je slaap.

Ze kunnen ook advies geven over het gebruik van pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen die specifiek zijn bedoeld voor artritis. Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en eventuele bijwerkingen of veranderingen in je symptomen met hen te bespreken.

Samen met je arts kun je een behandelplan opstellen dat past bij jouw specifieke situatie en helpt bij het bevorderen van een betere nachtrust.

Omgaan met Vermoeidheid bij Artritis

Doe dutjes als je moe bent.

Doe dutjes als je moe bent

Als je Artritis hebt en je voelt je moe, is het belangrijk om dutjes te doen. Wanneer je moe bent, kan rust nemen gedurende de dag helpen om je energie op te laden. Plan daarom regelmatig dutjes in en zorg ervoor dat je een rustige en comfortabele plek hebt om te ontspannen.

Als je artritis hebt, kan vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom zijn, dus luister naar je lichaam en geef het de rust die het nodig heeft.

Plan rustmomenten gedurende de dag

Ik plan regelmatig rustmomenten gedurende de dag. Dit helpt me om vermoeidheid te voorkomen en mijn energieniveau op peil te houden. Hier zijn een paar manieren waarop ik dit doe:

 • Ik neem kleine pauzes tussen mijn activiteiten door, zelfs als het maar een paar minuten is. Dit geeft me de kans om even op adem te komen en te ontspannen.
 • Ik maak gebruik van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie om tot rust te komen. Dit helpt mij om stress te verminderen en mijn geest en lichaam te ontspannen.
 • Als ik merk dat mijn energieniveau laag is, neem ik een kort dutje. Dit kan me helpen om wat extra verfrissing te krijgen, zodat ik de rest van de dag beter kan functioneren.
 • Soms kies ik ervoor om bewust rustige activiteiten te doen, zoals lezen of luisteren naar muziek. Dit geeft me de kans om te ontspannen en nieuwe energie op te doen.

Beperk overmatige rust om vermoeidheid te verminderen

Te veel rust kan leiden tot vermoeidheid bij mensen met artritis. Hoewel rust belangrijk is, is het ook belangrijk om niet te veel rust te nemen. Het kan helpen om een balans te vinden tussen activiteit en rust.

Door regelmatig in beweging te blijven, kan de vermoeidheid verminderd worden. Probeer lichte bewegingsactiviteiten zoals wandelen of tai chi. Het is ook belangrijk om regelmatig rustmomenten in te plannen gedurende de dag om vermoeidheid te voorkomen.

Probeer echter overmatige rust te vermijden, omdat dit juist kan leiden tot meer vermoeidheid. Praat met een arts of fysiotherapeut om een persoonlijk plan op te stellen dat het beste past bij jouw behoeften en mogelijkheden.

Meer over slapen

Pijn kan een enorme invloed hebben op de kwaliteit van je slaap en je algemeen welzijn. In onze Slaap en Pijn Gids vind je uitgebreide informatie over verschillende aspecten van pijn en slaap. Ontdek de connectie tussen Slaapgebrek en Pijn en lees over de complexe relatie tussen Chronische Pijn en Slaap.

Zoek je informatie over Pijnstillers en Slaap? Of ben je meer geïnteresseerd in Natuurlijke Remedies voor Pijn en Slaap? Onze blogs bieden inzicht en tips voor iedereen die worstelt met pijn en slaapproblemen. Verken ook de invloed van Stress, Angst en Slaap bij Pijn en ontdek hoe Acute Pijn en Slaap samenhangen.

Vind de relatie tussen Voeding en Slaap bij Pijn en leer over de beste Slaaphoudingen voor Pijnverlichting. Ontdek hoe Fysiotherapie en Slaap bij Pijn je kunnen helpen en lees alles over Migraine en Slaap, Artritis en Slaap, en Slaap en Rugpijn.

Heb je last van Slaapapneu en Pijn of ervaar je Menstruatiepijn en Slaap? Onze blogs dekken ook deze onderwerpen, naast Slaapstoornissen Door Pijn en de effecten van pijn op Slaapkwaliteit.

Lees ook over Zwangerschap, Pijn en Slaap, en de specifieke uitdagingen van Pijn en Slaap bij Kinderen. Voor alle overige vragen, raadpleeg onze sectie met Veelgestelde Vragen over Slaap en Pijn. Hier bij slaapproblematiek.nl staan we klaar om je te helpen de rust te vinden die je verdient, ondanks de pijn.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent Artritis en Slaap: Tips voor een Betere Nachtrust?

Artritis en Slaap: Tips voor een Betere Nachtrust betekent tips om de slaapkwaliteit te verbeteren voor mensen met artritis, zoals kniepijn of rugklachten.

2. Hoe kan ik mijn dag-en-nachtritme verbeteren met artritis?

Je kunt je dag-en-nachtritme verbeteren door goede slaapgewoonten te volgen, zoals slaaphygiëne, kruiden therapie en het gebruik van slaaphulpmiddelen.

3. Wat zijn enkele tips voor het verlichten van pijn door artrose tijdens het slapen?

Tips voor het verlichten van pijn door artrose kunnen zijn het gebruik van bedcomfort, relax technieken en kruiden therapie om de nachtrust te verbeteren.

4. Wat kan ik doen aan slapeloosheid veroorzaakt door kniepijn?

Bij kniepijn of andere rugklachten door artrose, kan het bevorderen van goede slaapgewoonten helpen om slapeloosheid te verminderen en de nachtrust te verbeteren.

5. Wat kunnen oplossingen zijn voor slaapproblemen veroorzaakt door artritis?

Oplossingen voor slaapproblemen door artritis kunnen variëren van het verbeteren van de slaaphygiëne, het aanpassen van het slaapritme tot het gebruik van verschillende pijnverlichting technieken en slaaphulpmiddelen.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *