In dit artikel

Baby Wakker Maken voor Voeding: Ja of Nee?

Baby Wakker Maken voor Voeding: Ja of Nee? (2024)

In dit artikel

Is je baby nu alweer aan het slapen en vraag je je af of je hem moet wakker maken voor een voeding? Die vraag heb ik mezelf ook vaak gesteld toen mijn kleintje net geboren was. Na heel wat nachtelijke uren op het internet en gesprekken met kinderartsen en ervaren moeders, heb ik ontdekt dat er wel degelijk richtlijnen zijn voor dit dilemma.

Lees verder om te ontdekken wat de beste aanpak is voor jou en je baby.

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Het is over het algemeen niet nodig om een slapende baby wakker te maken voor een voeding, tenzij er specifieke uitzonderingen zijn.
 • Uitzonderingen zijn onder andere als je baby prematuur is, niet genoeg groeit of gezondheidsproblemen heeft.
 • Baby’s die borstvoeding krijgen, hoeven meestal niet gewekt te worden voor een voeding, terwijl baby’s die flesvoeding krijgen soms wel gewekt moeten worden, vooral in de eerste weken na de geboorte.
 • Als je je baby moet wakker maken voor een voeding, zorg dan voor een rustige en heldere omgeving, maak zachtjes contact met je baby en stimuleer hem/haar voorzichtig om te drinken.

Moet ik mijn baby wakker maken voor een voeding?

Als algemeen advies wordt aanbevolen om je baby niet wakker te maken voor een voeding, tenzij er uitzonderingen zijn.

Algemeen advies

Het beste advies dat ik kan geven is dit: maak geen slapende baby wakker voor een voeding. Dit geldt vooral als je baby goed groeit. Je baby weet zelf wanneer hij honger heeft en zal dat laten weten.

Als je baby goed slaapt, heb jij ook tijd om te rusten. Zorg daarnaast voor een rustige plek waar je baby ongestoord kan slapen. Een goede nachtrust is belangrijk voor de groei van je baby.

Het is goed om naar de natuurlijke ritmes van je baby te luisteren. Houd het simpel, blijf kalm en alles komt goed.

Uitzonderingen

Er zijn momenten waarop het nodig kan zijn om je baby wakker te maken voor een voeding. Hier zijn enkele uitzonderingen:

 • Als je baby prematuur is: Premature baby’s hebben mogelijk moeite om zelfstandig wakker te worden voor voedingen, dus kan het nodig zijn om ze wakker te maken.
 • Als je baby niet genoeg groeit: Als je baby niet genoeg aankomt in gewicht, kan het nodig zijn om ze wakker te maken zodat ze vaker kunnen eten en beter kunnen groeien.
 • Als je baby gezondheidsproblemen heeft: Als je baby bepaalde gezondheidsproblemen heeft, zoals lage bloedsuikerspiegel of geelzucht, kan het belangrijk zijn om regelmatige voedingen te garanderen door ze wakker te maken.
 • Als je baby slaapt tijdens de dag en ‘s nachts actief is: Baby’s hebben een natuurlijke drang om overdag meer te slapen en ‘s nachts meer actief te zijn. In dit geval kan het helpen om je baby overdag wakker te maken voor voedingen, zodat ze ‘s nachts langer kunnen slapen.

Borstvoeding versus flesvoeding

Bij het beslissen of je een baby moet wakker maken voor een voeding, speelt het type voeding een belangrijke rol. Baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen soms langer tussen de voedingen door slapen dan baby’s die borstvoeding krijgen. Dit komt doordat flesvoeding meestal zwaarder is en langer duurt om te verteren.

Het is belangrijk om op te merken dat elk kind uniek is en dat de voedingsbehoeften kunnen variëren. Hier is een vergelijking tussen borstvoeding en flesvoeding:

BorstvoedingFlesvoeding
Baby’s die borstvoeding krijgen, moeten mogelijk vaker gevoed worden omdat moedermelk sneller wordt verteerd.Baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen soms langer tussen de voedingen door slapen omdat de voeding zwaarder is en langer duurt om te verteren.
Het is meestal niet nodig om een baby die borstvoeding krijgt, wakker te maken voor een voeding, tenzij dit door een arts wordt geadviseerd.Het kan nodig zijn om een baby die flesvoeding krijgt, wakker te maken voor een voeding, vooral in de eerste weken na de geboorte.
Voeden op verzoek is meestal de beste strategie bij borstvoeding.Een voedingsschema kan nuttig zijn bij flesvoeding.

Onthoud altijd dat de behoeften van elke baby uniek zijn en dat je altijd het advies van je kinderarts moet opvolgen.

Hoe maak ik mijn baby wakker voor een voeding?

Om mijn baby wakker te maken voor een voeding, volg ik deze stappen:

 • Zorg ervoor dat de omgeving rustig en helder is.
 • Raak zachtjes zijn/haar arm of been aan om hem/haar langzaam wakker te maken.
 • Praat rustig tegen mijn baby om hem/haar te laten weten dat het tijd is om te eten.
 • Begin met het uitkleden van mijn baby, zodat hij/zij klaar is om gevoed te worden.
 • Maak gebruik van zachte aanrakingen en lieve woorden om een positieve sfeer te creëren.
 • Als mijn baby niet goed wakker wordt, kan ik proberen zijn/haar luier te verschonen of een nat washandje op zijn/haar gezichtje leggen.
 • Houd de fles of borst dichtbij het mondje van mijn baby en stimuleer hem/haar voorzichtig om te drinken.

Meer over slapen

Begin je reis in de wereld van baby’s en slaap met onze informatieve Baby Slaap Inleiding. Krijg inzicht in de Baby Slaapbehoefte per Leeftijd en ontdek hoe je het Slaapritme van je Baby kunt Reguleren.

Leer over de veiligheid van verschillende Slaapmiddelen voor Baby’s en ontdek handige Baby Reizen Slaaptips. Verdiep je in de Genetica van Baby Slaappatronen en ontdek de handigste Baby Slaap Apps.

Vragen? Raadpleeg onze Baby Slaap FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen. Benieuwd naar de beste babyfoon met camera? Of heb je vragen over slaapregressie bij baby’s of het gebruik van een kruik voor je baby? Wij hebben de antwoorden!

Verder vind je informatie over de wakkertijd van je baby en krijg je antwoord op de vraag: wanneer slaapt een baby door? Ontdek of je je baby wakker moet maken voor voeding en lees alles over baby’s die op hun buik slapen. Is je baby aan het snurken? Wij vertellen je wat je kunt doen.

En last but not least, leer alles over Veilig Slapen met je Baby en ontdek verschillende Slaaptraining Baby Methoden om je kleintje zo comfortabel en veilig mogelijk te laten slapen. Welkom in de wereld van rustige nachten en zoete dromen met je baby!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Baby Wakker Maken voor Voeding: Ja of Nee?”?

“Baby Wakker Maken voor Voeding: Ja of Nee?” gaat over de vraag of een baby voor voeding moet worden gewekt of niet.

2. Moet een baby worden gewekt voor voeding?

Het hangt af van het slaappatroon, de melkbehoefte en het voedingspatroon van je baby. De eerste maanden is het goed om de baby elke 3 tot 4 uur te voeden.

3. Wat als de baby spontaan slaapt tijdens de voedingstijden?

Als de baby goed groeit en zich goed ontwikkelt, is het prima om hem te laten slapen. Het is belangrijk dat de baby een goed dag- en nachtritme krijgt.

4. Hoe verandert het slaapritme van een jonge baby in de loop der maanden?

Baby’s hersenen leren het verschil tussen dag en nacht. Na een paar maanden zal de nachtrust langer zijn en kunnen ze misschien de hele nacht doorslapen zonder voeding.

5. Hoe voldoe ik aan de voedingsbehoefte van mijn baby zonder hem te wekken voor een nachtvoeding?

Het voedingsroutine van de baby kan worden aangepast aan zijn slaapcyclus. Zorg ervoor dat de baby genoeg voeding krijgt tijdens zijn wakkere uren, zodat hij ‘s nachts kan slapen.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Team Slaapproblematiek.nl

Team Slaapproblematiek.nl

Wij zijn het toegewijde team achter Slaapproblematiek.nl, vastbesloten om jou te voorzien van waardevolle inzichten en hulpmiddelen om slaapproblemen beter te begrijpen en effectief aan te pakken. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op je reis naar een gezondere nachtrust en een verfrissende slaap. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *