Snurken: Een Complete Gids voor Slapers en Partners

Snurken: Een Complete Gids voor Slapers en Partners (2024)

Heeft u ooit wakker gelegen van het geluid van uw eigen gesnurk of dat van uw partner? Geloof me, u bent niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de volwassen mannen en 24% van de vrouwen regelmatig snurken.

In deze blogpost bied ik praktische tips en oplossingen om van het snurken af te komen. Bent u klaar voor rustige nachten zonder gesnurk? Let’s dive in!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Snurken wordt veroorzaakt door trillingen in de neus en keel tijdens het slapen.
 • Oorzaken van snurken zijn onder andere anatomische factoren, overgewicht, alcohol en roken, en slaaphouding.
 • Veranderingen in levensstijl zoals afvallen en stoppen met roken kunnen snurken verminderen.
 • Anti – snurkproducten zoals beugels, neusspreiders en slaappositie trainers kunnen helpen.
 • Medische behandelingen zoals CPAP – therapie, orale apparaten en snurkoperaties kunnen opties zijn voor ernstige gevallen.
 • Raadpleeg een arts om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Wat is snurken en de oorzaken ervan?

Snurken is het ongewenste geluid dat tijdens de slaap wordt veroorzaakt door trillingen van de weefsels in de neus en keel. Dit geluid kan variëren van zacht snurken tot luidruchtig en storend snurken.

De oorzaken van snurken kunnen verschillende factoren omvatten, zoals anatomische factoren, overgewicht, alcohol- en rookgebruik, en slaaphouding.

Anatomische factoren

Sommige mensen snurken door hun lichaamsbouw. Mannen hebben vaak nauwere luchtwegen dan vrouwen. Ze snurken dus meer. Ook een langere huig of grote amandelen kunnen snurken veroorzaken.

Tijdens de slaap ontspannen de spieren van de tong, keel en het dak van de mond. Soms raken deze delen de keelwand. Dan ontstaat er een trillend geluid: het gesnurk. Als je ouder wordt, verlies je spiermassa.

Dat kan ook snurken veroorzaken. Maar met goede gewoonten kun je dit vaak oplossen. Denk aan voldoende bewegen en niet roken.

Overgewicht

Overgewicht kan een van de oorzaken zijn van snurken. Als we te zwaar zijn, kan overtollig vetweefsel zich ophopen rond de nek en de keel. Dit kan de luchtwegen vernauwen en de ademhaling bemoeilijken tijdens het slapen.

Het gevolg is dat we gaan snurken. Om snurken als gevolg van overgewicht te verminderen, is het belangrijk om af te vallen door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging. Het verliezen van zelfs een klein beetje gewicht kan het snurken aanzienlijk verminderen en zorgen voor een betere nachtrust voor zowel onszelf als onze partners.

Alcohol en roken

Als het gaat om snurken, kunnen alcoholgebruik en roken ernstige oorzaken zijn. Wanneer je alcohol drinkt, ontspannen de spieren in je lichaam, inclusief de spieren in je keel. Hierdoor wordt de luchtweg vernauwd en kan het snurken veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor roken, omdat de chemicaliën in sigaretten de luchtwegen irriteren en ontstekingen veroorzaken. Door te stoppen met roken en het verminderen van alcoholgebruik kun je het snurken verminderen en een betere nachtrust hebben.

Het is belangrijk om deze gewoonten aan te pakken als je merkt dat ze bijdragen aan jouw snurkproblemen.

Slaaphouding

Wanneer je snurkt, kan je slaaphouding een rol spelen. Het veranderen van je slaaphouding kan soms helpen om het snurken te verminderen. Als je op je rug slaapt, is de kans groter dat je snurkt omdat je tong en zacht gehemelte naar achteren zakken en de luchtwegen blokkeren.

Probeer in plaats daarvan op je zij te slapen, dit kan de luchtwegen openhouden en het snurken verminderen. Het kan ook helpen om een kussen te gebruiken om je hoofd iets hoger te leggen, zodat je luchtwegen vrij blijven.

Probeer verschillende slaaphoudingen uit en ontdek wat voor jou het beste werkt om het snurken te verminderen.

Oplossingen voor snurken

– Verandering van levensstijl, zoals afvallen en stoppen met roken, kan het snurken verminderen. Ontdek meer tips en remedies om snurkproblemen aan te pakken!

Verandering van levensstijl

Ik heb ontdekt dat er verschillende manieren zijn om snurken te verminderen door mijn levensstijl aan te passen. Hier zijn enkele van de dingen die ik ben gaan doen:

 • Ik ben begonnen met regelmatig sporten en gewicht verliezen. Dit heeft geholpen om mijn luchtwegen vrijer te maken en het snurken te verminderen.
 • Ik heb ook geleerd om niet vlak voor het slapengaan grote maaltijden te eten, omdat dit kan leiden tot een verstopte neus en meer snurken.
 • Het vermijden van alcohol en roken is ook belangrijk, omdat deze gewoontes de spieren in mijn keel kunnen ontspannen en het snurken kunnen verergeren.
 • Daarnaast slaap ik nu op mijn zij in plaats van op mijn rug, omdat dit helpt om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen.

Anti-snurkproducten

Er is een breed scala aan anti-snurkproducten op de markt die kunnen helpen met snurken. Hier is een lijst van enkele van de meest populaire en effectieve producten.

ProductBeschrijving
Anti-snurkbeugelsDeze apparaten worden ‘s nachts gedragen en houden de onderkaak naar voren, waardoor de luchtweg wordt geopend en snurken wordt verminderd.
NeusspreidersDit zijn kleine inzetstukken die in de neusgaten worden geplaatst om de luchtdoorgang te verbeteren en snurken te verminderen.
Slaappositie trainersDeze apparaten trillen of geven een signaal af wanneer je op je rug draait en stimuleren je om op je zij te slapen, wat snurken kan verminderen.
Anti-snurkkussensDit zijn speciaal ontworpen kussens die je hoofd en nek in een optimale positie houden om de luchtweg open te houden en snurken te verminderen.
SnurkpleistersSnurkpleisters zijn kleine pleisters die over de neus worden geplakt om de neusvleugels te openen en een betere luchtcirculatie mogelijk te maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk product voor iedereen werkt. Het kan nodig zijn om verschillende producten te proberen voordat je er een vindt die voor jou werkt.

Medische behandelingen

Bij ernstige gevallen van snurken zijn er ook medische behandelingen beschikbaar die kunnen helpen. Hier zijn enkele opties:

 • CPAP-therapie (Continuous Positive Airway Pressure): Een apparaat dat lucht onder druk in de luchtwegen blaast om ze open te houden tijdens het slapen.
 • Orale apparaten: Deze worden op maat gemaakt en gedragen in de mond om de positie van de kaak, tong en zachte weefsels aan te passen om zo het snurken te verminderen.
 • Snurkoperatie: In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen om structurele problemen in de neus, keel of mond aan te pakken die het snurken veroorzaken.
 • Radiofrequente ablatie (RFA): Dit is een procedure waarbij energie wordt gebruikt om weefsel in de keel te verwarmen en te verstijven, waardoor vibraties en snurken verminderd kunnen worden.

Meer over slapen

Snurken is een veel voorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Wil je alles weten over dit onderwerp? Raadpleeg dan de Complete Gids Snurken. Hierin vind je informatie over de Anatomische Factoren Snurken en het verband tussen Snurken en Slaapapneu.

Levensstijl en voeding spelen ook een rol bij snurken. Lees meer over Levensstijl en Snurken en Voeding en Snurken om meer te weten te komen. Zoek je naar oplossingen? Overweeg Anti-Snurkbeugels of verdiep je in de relatie tussen Snurken en Hartziekten. Mogelijk bieden Operaties en Snurken uitkomst voor jou.

Snurken is niet enkel een probleem voor volwassenen, ook kinderen kunnen er last van hebben. Ontdek meer over Snurken en Kinderen, en bekijk specifieke informatie over Snurken bij Vrouwen of tijdens bijzondere perioden zoals Snurken tijdens Zwangerschap.

Verder zijn er Natuurlijke Remedies Snurken en inzichten over Snurken en Relaties. Wist je dat alcoholconsumptie ook een invloed kan hebben? Lees hier meer over Snurken en Alcohol. En ja, zelfs Snurkende Huisdieren zijn een fenomeen!

Voor de tech-liefhebbers zijn er Anti-Snurk Apps en we bieden ook informatie over Slaapposities en Snurken, Snurken en Vermoeidheid en Snurkgerelateerde Slaapstoornissen. Heb je nog vragen? Bezoek dan onze Veelgestelde Vragen Snurken pagina voor meer informatie. Ontdek alles wat je wilt weten over snurken op onze website!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is snurken en hoe beïnvloedt het de gezondheid?

Snurken is een slaapprobleem dat geluidsoverlast veroorzaakt en kan leiden tot slaaptekort, verhoogde bloeddruk en zelfs cardiovasculaire problemen.

2. Wat zijn de gevolgen en risico’s van zwaar snurken?

Zwaar snurken kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals slaapapneu, een gebroken nacht, verhoogde bloeddruk, kransslagaderziekte en andere cardiovasculaire problemen.

3. Kan snurken worden veroorzaakt door overgewicht en stress?

Ja, snurken kan inderdaad toenemen bij mensen met overgewicht en bij hoge stresslevels. De slaappositie kan ook invloed hebben op snurken.

4. Kunnen kinderen en zwangere vrouwen ook snurken?

Ja, beide groepen kunnen last hebben van snurken. Vooral tijdens de zwangerschap is er een hoger risico op snurken.

5. Zijn er oplossingen om het snurken te stoppen?

Er zijn verschillende oplossingen zoals een snurkbeugel of een snurkstopper die kunnen helpen om het snurken te verminderen.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *