In dit artikel

DIY Matras Reinigen: Do's en Don'ts

DIY Matras Reinigen: Do’s en Don’ts (2024)

In dit artikel

Vind je het lastig om je matras op de juiste manier schoon te maken en te onderhouden? Je bent niet de enige, ook ik heb dit probleem ondervonden, en ik heb ontdekt dat ongeveer 75% van de mensen hun matras nooit reinigen.

In dit artikel bespreken we praktische tips en technieken voor ‘doe-het-zelf’ matrasreiniging, van het verwijderen van vlekken tot het opfrissen van je matras. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over DIY matras reinigen – de do’s en don’ts!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Lucht en keer je matras regelmatig om vocht en geurtjes te voorkomen.
 • Wacht met het opmaken van je bed tot je matras volledig droog is na het schoonmaken.
 • Gebruik een stofzuiger en tapijtreiniger om stof, huidschilfers en allergenen te verwijderen.
 • Leg een topmatras op je matras om deze extra te beschermen en gemakkelijker schoon te maken.

Do’s voor het reinigen van je matras

– Lucht en keer je matras regelmatig om om vocht en geurtjes te voorkomen.

– Wacht met het opmaken van je bed tot je matras volledig droog is na het schoonmaken.

– Gebruik een stofzuiger en tapijtreiniger om stof, huidschilfers en allergenen te verwijderen.

– Leg een topmatras op je matras om deze extra te beschermen en gemakkelijker schoon te maken.

– Was de matrashoes regelmatig volgens de instructies van de fabrikant.

– Gebruik speciale reinigingsmiddelen voor het verwijderen van vlekken, zoals zweet, urine, bloed of koffie.

– Desinfecteer het matras indien nodig met behulp van een stoomreiniger.

Luchten en omkeren van je matras

Het luchten en omkeren van je matras is belangrijk voor de hygiëne. Dit helpt jouw matras fris te houden. Hier zijn de stappen die je moet volgen.

 1. Open eerst de ramen van je slaapkamer.
 2. Haal dan het beddengoed van je matras.
 3. Laat het matras een paar uur luchten.
 4. Keer het matras om.
 5. Doe dit elke zes maanden.

Wachten met het opmaken van je bed

Als je je matras wilt reinigen, is het belangrijk om even te wachten met het opmaken van je bed. Dit geeft het matras de kans om goed te luchten en eventuele vochtigheid of geurtjes te laten verdwijnen.

Het is het beste om het matras minimaal een paar uur tot een hele dag bloot te laten liggen voordat je nieuwe beddengoed erop legt. Zo blijft je matras fris en schoon.

Gebruik een stofzuiger en tapijtreiniger

Gebruik een stofzuiger om je matras schoon te maken. Haal eerst alle lakens en kussenslopen eraf. Zet de stofzuiger op een lage stand en gebruik het opzetstuk om over het hele oppervlak van de matras te gaan. Vergeet niet de randen en hoeken.

 • Haal alle lakens en kussenslopen eraf voordat je begint met schoonmaken.
 • Gebruik een stofzuiger met opzetstuk om over het hele oppervlak van de matras te gaan.
 • Gebruik een tapijtreiniger volgens de instructies van de fabrikant.
 • Reinig regelmatig om allergenen, vuil en zweetvlekken te verwijderen.

Gebruik een topmatras

Een topmatras kan een goede toevoeging zijn bij het schoonmaken van je matras. Het beschermt niet alleen je matras tegen vlekken en vuil, maar het kan ook helpen om de levensduur van je matras te verlengen.

Een topmatras vangt namelijk het grootste deel van het dagelijkse vuil en zweet op, waardoor je matras langer schoon en fris blijft. Bovendien kun je een topmatras eenvoudig verwijderen en wassen, wat het schoonmaakproces veel gemakkelijker maakt.

Dus overweeg zeker om een topmatras toe te voegen aan je bed voor een eenvoudigere en effectievere reiniging van je matras.

Matrashoes wassen

Om je matras schoon te houden, is het belangrijk om regelmatig de matrashoes te wassen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Verwijder eerst alle lakens en kussenslopen van je matras.
 2. Controleer het label op de matrashoes voor specifieke wasinstructies.
 3. Als de hoes machinewasbaar is, stop hem dan in de wasmachine.
 4. Gebruik een mild wasmiddel en stel de machine in op een zachte cyclus met koud water.
 5. Laat de matrashoes aan de lucht drogen of gebruik een lage temperatuur in de droger.
 6. Zorg ervoor dat de hoes volledig droog is voordat je hem terug op je matras plaatst.

Speciale reinigingsmiddelen voor het verwijderen van vlekken

Ik gebruik speciale reinigingsmiddelen om vlekken van mijn matras te verwijderen. Hier zijn enkele goede opties:

 • Een mengsel van water en azijn is geweldig voor het verwijderen van urinevlekken. Ik maak een oplossing van 1 deel azijn en 2 delen water, breng het aan op de vlek en dep het voorzichtig weg met een doek.
 • Voor bloedvlekken gebruik ik waterstofperoxide. Ik breng een beetje peroxide rechtstreeks op de vlek aan en laat het een paar minuten inwerken voordat ik het voorzichtig afdeppen.
 • Koffievlekken kunnen hardnekkig zijn, dus ik gebruik een mengsel van afwasmiddel en water om ze te behandelen. Ik schuim het mengsel op en dep vervolgens de vlek weg.
 • Zweetvlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met een mengsel van baking soda en water. Ik maak een pasta, breng deze aan op de vlek, laat het drogen en stofzuig het vervolgens weg.

Desinfecteer het matras met stoom

Desinfecteer je matras met stoom:

 • Gebruik een stoomreiniger om je matras te desinfecteren
 • Stoom doodt bacteriën en mijten die zich in je matras kunnen bevinden
 • Ga langzaam over het oppervlak van het matras met de stoomreiniger
 • Zorg ervoor dat de stoom genoeg tijd heeft om effectief te zijn
 • Laat het matras goed drogen voordat je er weer op gaat slapen

Verwijder onaangename geurtjes

Onaangename geurtjes kunnen je slaap verstoren en het comfort van je matras verminderen. Hier zijn enkele tips om onaangename geurtjes van je matras te verwijderen:

 • Laat je matras luchten: Zet je matras buiten op een zonnige dag om natuurlijke luchtstroming mogelijk te maken.
 • Gebruik baking soda: Strooi een dunne laag baking soda over je hele matras en laat het een paar uur intrekken voordat je het grondig stofzuigt.
 • Gebruik een geurverfrisser: Spuit een milde geurverfrisser op je matras, maar vermijd sterke chemische sprays die allergieën kunnen veroorzaken.
 • Essentiële oliën: Voeg een paar druppels essentiële oliën zoals lavendel of citroen toe aan water en spray het mengsel lichtjes over je matras.
 • Gebruik azijn: Meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles en spuit het mengsel op de plekken waar de geur het sterkst is. Laat het drogen zonder af te spoelen.

Don’ts voor het reinigen van je matras

Er zijn enkele dingen die je moet vermijden bij het reinigen van je matras. Ten eerste, gebruik geen overmatig water of natte reinigingsmiddelen. Dit kan de matras doordrenken en schimmelvorming veroorzaken.

Ook moet je geen agressieve chemicaliën gebruiken, omdat deze de stof en het materiaal van de matras kunnen beschadigen. Verder is het belangrijk om geen harde borstels of schurende materialen te gebruiken, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Tot slot moet je geen hete luchtstroom gebruiken om je matras te drogen, dit kan de vezels beschadigen. Blijf deze don’ts in gedachten houden om je matras op de juiste manier schoon te maken en te onderhouden.

Meer over slapen

Duik in de wereld van comfort en ontdek alles wat je moet weten over matrassen op onze website! Begin met het verkennen van de Verschillende Soorten Matrassen en krijg hulp bij het Juiste Matras Kiezen. Ontdek de Traagschuim Matrassen Voor- en Nadelen en leer over Latex Matrassen Kwaliteit. Voor degenen die kampen met rugpijn hebben we een speciaal gedeelte over Matrassen voor Rugpijn.

Het onderhoud van je matras is essentieel. Vind tips voor Matras Onderhoud en lees over Matrassen en Allergieën. Leer het verschil tussen Boxspring vs. Lattenbodem en het belang van Matrasdikte en Slaapcomfort. Probeer voordat je koopt met Matras Testen en ga groen met Milieuvriendelijke Matrassen.

Blijf koel door alles te leren over Temperatuur en Matrassen en ontdek de vergelijking tussen Waterbedden vs. Luchtbedden. Zorg voor de kleintjes met Kindermatrassen Veiligheid en krijg DIY-tips voor Matras Reinigen. Bescherm je investering met Matrashoezen en Beschermers en ontdek de Matras Vervangfrequentie.

Bekijk de beste Matrassen voor Zijslapers en overweeg of een Dure Matras Investering het waard is voor jou. Tot slot, zorg voor een optimale nachtrust door de juiste Matraskeuze en Slaapkwaliteit te verzekeren. Alles wat je nodig hebt voor een heerlijke nachtrust vind je hier bij ons!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent DIY Matras Reinigen: Do’s en Don’ts?

DIY Matras Reinigen: Do’s en Don’ts gaat over het zelf schoonmaken van je matras, het verwijderen van vlekken, en hoe je dit op een ecologisch manier kan doen.

2. Hoe kan ik vlekken verwijderen van mijn matras?

Je kunt vlekken verwijderen van je matras door schoonmaakmiddelen te gebruiken. Voor hardnekkige vlekken zoals bloed, urine, koffie en zweet kun je speciale reinigingsmethoden voor matrassen nodig hebben.

3. Wat zijn de voordelen van het ecologisch reinigen van een matras?

Het ecologisch reinigen van een matras is goed voor het milieu. Natuurlijke reinigingsmiddelen voor matrassen helpen bij het veilig verwijderen van vlekken.

4. Mag ik mijn matras schoonmaken met een stoomreiniger of tapijtreiniger?

Ja, je kunt je matras reinigen met een stoomreiniger. Het is niet aanbevolen om een tapijtreiniger voor je matras te gebruiken, omdat dit schade kan veroorzaken.

5. Hoe kan ik mijn matras onderhouden om vuil en vlekken te voorkomen?

Je kunt vuil en vlekken op je matras voorkomen door regelmatig te reinigen. Volg een stappenplan voor het reinigen van matrassen om veelgemaakte fouten bij het reinigen van matrassen te vermijden.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Team Slaapproblematiek.nl

Team Slaapproblematiek.nl

Wij zijn het toegewijde team achter Slaapproblematiek.nl, vastbesloten om jou te voorzien van waardevolle inzichten en hulpmiddelen om slaapproblemen beter te begrijpen en effectief aan te pakken. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op je reis naar een gezondere nachtrust en een verfrissende slaap. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *