In dit artikel

Hulp bij slaaploosheid

Hulp bij slaaploosheid

In dit artikel

Slaaploosheid, een veelvoorkomend probleem dat een grote impact kan hebben op je dagelijks leven. Bij Ruysdael Slaapkliniek begrijpen we hoe belangrijk een goede nachtrust is. In dit blog lees je alles over de symptomen van slaaploosheid, de verschillende soorten, de gevolgen, wat je zelf kunt doen en hoe onze kliniek je kan helpen.

Wat is slaaploosheid?

Slaaploosheid, ook wel slapeloosheid genoemd, is een aandoening waarbij je moeite hebt om in slaap te vallen, door te slapen of vroeg wakker wordt en niet meer in slaap kunt vallen. Dit leidt vaak tot een vermoeid en prikkelbaar gevoel overdag. Het herkennen van de symptomen is de eerste stap naar verbetering.

Symptomen van slaaploosheid

Het is belangrijk om te weten welke symptomen wijzen op slaaploosheid. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Moeite met in slaap vallen
 • Vaak wakker worden tijdens de nacht
 • Vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen vallen
 • Vermoeidheid en slaperigheid overdag
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
 • Verminderde concentratie en geheugenproblemen

De verschillende soorten slaaploosheid

Er zijn verschillende vormen van slaaploosheid, elk met hun eigen oorzaken en kenmerken.

Acute slaaploosheid

Dit type slaaploosheid is kortdurend en wordt vaak veroorzaakt door stressvolle gebeurtenissen zoals een belangrijke deadline, een examen of persoonlijke problemen. Het duurt meestal niet langer dan enkele nachten tot enkele weken.

Chronische slaaploosheid

Wanneer slaaploosheid langer dan drie maanden aanhoudt en minstens drie nachten per week voorkomt, spreken we van chronische slaaploosheid. Dit kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder chronische stress, medische aandoeningen of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Comorbide slaaploosheid

Comorbide slaaploosheid treedt op in combinatie met andere gezondheidsproblemen zoals depressie, angststoornissen, chronische pijn of slaapapneu. De onderliggende aandoening speelt een grote rol in de behandeling van deze vorm van slaaploosheid.

De gevolgen van slaaploosheid

Langdurige slaaploosheid kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Het kan leiden tot:

 • Verminderde prestaties op werk of school
 • Verhoogde kans op ongelukken door verminderde alertheid
 • Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst
 • Verhoogd risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en obesitas
 • Verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties

Wat kun je zelf doen aan slaaploosheid?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om slaaploosheid te verminderen.

Goede slaapgewoonten

Het aanhouden van een consistent slaapschema kan helpen. Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend.

Ontspanningstechnieken

Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of yoga kan helpen om je geest tot rust te brengen voor het slapengaan.

Beperk cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen je slaap verstoren. Probeer deze dranken te vermijden, vooral in de avond.

Wat kun je doen als thuisoplossingen niet werken?

Als bovenstaande tips niet helpen, kan het tijd zijn om professionele hulp te zoeken. De Ruysdael Slaapkliniek biedt een breed scala aan behandelingen en diagnosetechnieken om de oorzaak van jouw slaaploosheid te achterhalen en te behandelen. Onze experts werken samen met jou aan een persoonlijk behandelplan dat past bij jouw specifieke situatie. Zo zorgen wij voor een goede nachtrust en een energieke dag.

De invloed van stress op slaap

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van slaaploosheid. Het constante piekeren en de zorgen kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen en door te slapen. Het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, regelmatige lichaamsbeweging en, indien nodig, professionele begeleiding.

Bij Ruysdael Slaapkliniek begrijpen we hoe ingrijpend slaaploosheid kan zijn. Met vestigingen in Amsterdam, Hilversum, Den Haag, Oisterwijk en Rotterdam staan we klaar om jou te helpen. Onze unieke, persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat je weer kunt genieten van een goede nachtrust en een energieke dag. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

Picture of Team Slaapproblematiek.nl

Team Slaapproblematiek.nl

Wij zijn het toegewijde team achter Slaapproblematiek.nl, vastbesloten om jou te voorzien van waardevolle inzichten en hulpmiddelen om slaapproblemen beter te begrijpen en effectief aan te pakken. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op je reis naar een gezondere nachtrust en een verfrissende slaap.Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *