In dit artikel

Kat Plast op Bed: Wat Nu?

Kat Plast op Bed: Wat Nu? (2024)

In dit artikel

“Kat plast op bed?” – Dit is een vraag die veel katteneigenaren bezighoudt. Ik snap het, ik heb er ook mee te maken gehad en besloot hulp te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de katten ooit in huis plast buiten de kattenbak.

Dit artikel geeft je handige tips om dit ongewenste gedrag aan te pakken en te voorkomen. Lees verder en ontdek hoe je je nachtrust (en matras) kan redden!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • 10% van de katten plast ooit buiten de kattenbak, maar er zijn oplossingen om dit probleem aan te pakken en te voorkomen.
 • Oorzaken van het plassen op bed kunnen medische problemen, stress en angst, of gedragsproblemen zijn.
 • Het is belangrijk om de oorzaak van het ongewenste gedrag te achterhalen en gerichte maatregelen te nemen, zoals een bezoek aan de dierenarts, het creëren van een veilige slaapplek en gedragsmatige oplossingen.
 • Het schoonmaken van het bed en het gebruik van speciale producten kunnen helpen om ongewenst kattengedrag te voorkomen en te verminderen.

Oorzaken van ongewenst kattengedrag

Kattengedrag kan ongewenst worden door verschillende oorzaken, zoals medische problemen, stress en angst, en gedragsproblemen.

Medische oorzaken

Soms plast een kat op bed door medische problemen. De kat kan een urineweginfectie hebben. Of een blaasontsteking. Misschien heeft de kat ook nierproblemen. Deze problemen maken het moeilijk voor de kat om naar de kattenbak te gaan.

Daarom plast de kat op andere plekken, zoals het bed. Het is belangrijk om de kat naar de dierenarts te brengen als dit gebeurt. De dierenarts kan de juiste behandeling geven. De kat voelt zich dan snel weer beter.

Stress en angst

Stress en angst kunnen ook leiden tot ongewenst kattengedrag, zoals het plassen op het bed. Katten zijn gevoelige dieren en veranderingen in hun omgeving kunnen stress veroorzaken.

Dit kan bijvoorbeeld komen door een nieuwe huisgenoot, een verhuizing of andere veranderingen in de thuissituatie. Het is belangrijk om te proberen de oorzaak van de stress te achterhalen en deze zoveel mogelijk te verminderen.

Het creëren van een veilige slaapplek voor je kat, waar hij zich kan terugtrekken, kan helpen. Daarnaast kun je gedragsmatige oplossingen proberen, zoals het gebruik van Feliway, een feromoonproduct dat katten kalmeert.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen bij katten kunnen leiden tot ongewenst gedrag, zoals het plassen op bedden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kat dit gedrag vertoont. Soms is het een manier om territorium af te bakenen door te sproeien, terwijl andere keren stress of angst de oorzaak kan zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je kat dit doet, zodat je gericht kunt werken aan een oplossing. Er zijn gedragsmatige oplossingen die je kunt proberen, zoals het creëren van een veilige slaapplek voor je kat of het neutraliseren van geuren met azijn en water.

Het schoonmaken van het bed en het gebruik van speciale producten kan ook helpen. Daarnaast kunnen medische problemen, zoals urineweginfecties of blaasontstekingen, ook gedragsproblemen veroorzaken.

Oplossingen en preventie

– Maak het bed regelmatig schoon en gebruik een vlekverwijderaar om eventuele geuren te neutraliseren.

– Creëer een veilige slaapplek voor je kat met een comfortabel kattenbed of mandje.

– Raadpleeg een dierenarts om eventuele medische problemen uit te sluiten of te behandelen.

– Leer je kat goed gedrag aan door middel van positieve versterking en beloningen.

– Zorg voor voldoende kattenbakken in huis en houd ze schoon.

– Verminder stress en angst bij je kat door een stabiele omgeving en regelmatige speeltijd.

Het bed schoonmaken

Ik maak het bed schoon door de volgende stappen te volgen:

 • Verwijder de vieze beddengoed en stop deze in de wasmachine.
 • Gebruik een vlekverwijderaar om eventuele urinevlekken op het matras of dekbed te behandelen.
 • Laat de vlekverwijderaar enige tijd intrekken en dep vervolgens met een schone doek om overtollig vocht op te nemen.
 • Maak een mengsel van water en azijn om de geur van urine te neutraliseren. Spray dit over het matras, dekbed of andere oppervlakken die zijn aangetast.
 • Laat het azijnmengsel even intrekken en dep dan opnieuw met een schone doek om het vocht op te nemen.
 • Gebruik indien nodig een matrasreiniger speciaal ontworpen voor het verwijderen van urinegeuren.
 • Laat alles goed drogen voordat je nieuw beddengoed aanbrengt.

Creëren van een veilige slaapplek

Ik begrijp dat het frustrerend kan zijn als je kat plast op je bed. Een mogelijke oplossing is het creëren van een veilige slaapplek voor je kat. Dit kan helpen om ongewenst kattengedrag te voorkomen.

Je kunt dit doen door een comfortabel en gezellig bed of mandje voor je kat te maken. Zorg ervoor dat het bedje op een rustige en afgelegen plek staat, waar je kat zich veilig voelt.

Je kunt ook gebruik maken van feromonen zoals Feliway om de slaapplek extra aantrekkelijk te maken voor je kat. Het is belangrijk om regelmatig het bedje schoon te maken en te voorzien van schoon en fris beddengoed.

Medische oplossingen

Als je kat plast op je bed, kunnen er medische oorzaken zijn. Hier zijn enkele mogelijke medische oplossingen:

 1. Een urineweginfectie behandelen met medicatie.
 2. Blaasontsteking behandelen met antibiotica.
 3. Nierproblemen onderzoeken en indien nodig behandelen.
 4. Stress verminderen door middel van speciale voeding of supplementen.
 5. Eventuele pijn of ongemak verlichten met behulp van pijnstillers.

Gedragsmatige oplossingen

Ik heb een aantal gedragsmatige oplossingen gevonden die kunnen helpen bij het probleem van een kat die op bed plast:

 1. Zorg voor voldoende kattenbakken in huis. Experts raden aan om minstens één kattenbak per kat plus één extra te hebben.
 2. Plaats de kattenbak op een rustige en toegankelijke plek, weg van drukke gebieden of lawaaierige apparaten zoals wasmachines.
 3. Maak de kattenbak regelmatig schoon en zorg ervoor dat er altijd voldoende vers strooisel in zit.
 4. Gebruik eventueel een andere soort kattenbakvulling als je merkt dat je kat er niet comfortabel mee is.
 5. Zorg voor afleiding en speelmogelijkheden voor je kat, zodat hij zich niet hoeft te vervelen en zijn energie kwijt kan.
 6. Probeer stressfactoren in de omgeving van de kat te verminderen, zoals harde geluiden of plotselinge veranderingen in het huishouden.
 7. Overweeg het gebruik van natuurlijke kalmeringsmiddelen, zoals feromonensprays of kruidenextracten, om je kat te helpen ontspannen.
 8. Beloon goed gedrag en negeer slecht gedrag. Positieve bekrachtiging kan je kat aanmoedigen om gewenst gedrag te vertonen.
 9. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een dierenarts of een professionele dierenarts – gedragsdeskundige voor verdere begeleiding en advies.

Preventie

Om ongewenst kattengedrag zoals plassen op bed te voorkomen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Ten eerste is het belangrijk om het bed regelmatig schoon te maken, vooral als je kat er al op geplast heeft.

Gebruik een vlekverwijderaar die speciaal is ontworpen voor huisdieren en was het beddengoed grondig. Daarnaast kun je een veilige slaapplek voor je kat creëren, zoals een speciaal kattenbed of een afgeschermd gedeelte in huis.

Hierdoor voelt je kat zich veilig en zal hij minder geneigd zijn om op je bed te plassen. Als je vermoedt dat er medische problemen spelen, zoals een urineweginfectie of blaasontsteking, is het belangrijk om dit door een dierenarts te laten controleren.

Meer over slapen

Verwen jezelf met kennis en maak je slaapomgeving comfortabeler! Ontdek het Beste Materiaal voor Beddengoed en hoe je het Juiste Matras kunt kiezen. Leer meer over de verschillende Kussens Materialen en Vormen en ontdek welk Type Dekbed bij jou past. Zorg goed voor je beddengoed met onze tips voor Beddengoed Wassen.

Zorg voor een gezonde slaap met informatie over Allergieën en Huidaandoeningen Beddengoed en verbeter je Slaapkwaliteit met het Juiste Beddengoed. Kies voor Ethisch Duurzaam Beddengoed en ervaar het gemak van Temperatuur-Regulerend Beddengoed. Verlicht je rugpijn met het juiste Beddengoed voor Rugpijn.

Ontdek onze speciale producten zoals de hydrofiele slaapzak, infrarood deken, en bamboe dekbed. Geniet van de warmte met een elektrische bovendeken of een verwarmingsdeken voor kinderen. Voel je knus in een hoodie deken en los het probleem op als je kat op bed plast.

Kijk je graag tv? Probeer de tv deken met mouwen. Leer hoe vaak je je bed moet verschonen en houd je warm met een warme fleece deken. Ontdek dit allemaal en meer op onze website, en zorg voor een heerlijke nachtrust en een stijlvolle slaapkamer!

Veelgestelde Vragen

1. Waarom plast mijn kat op het bed?

Een kat kan op het bed plassen om zijn territorium af te bakenen of door veranderingen in de omgeving.

2. Hoe kan ik de geur neutraliseren als mijn kat op het matras plast?

Je kan de geur neutraliseren door een waterdichte hoeslaken of een antiallergie matrasbeschermhoes te gebruiken.

3. Wat als mijn kat overal in huis plast?

Als je kat overal in huis plast, zoals op de sofa, de vloer, het tapijt of meubels, dan kan dit betekenen dat het buiten de bak plast.

4. Wat te doen als mijn kat op mijn kussens en gordijnen plast?

Als je kat op je kussens en gordijnen plast, probeer dan zijn gedrag te veranderen met hulp van een dierenarts en gebruik een matrasbeschermer of matrastopper voor bescherming.

5. Waarom miauwt mijn kat en plast dan op de bank?

Als je kat miauwt en dan op de bank plast, kan dit signaleren dat hij zich niet lekker voelt. Het is nodig om een dierenarts te raadplegen om medische problemen uit te sluiten.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Team Slaapproblematiek.nl

Team Slaapproblematiek.nl

Wij zijn het toegewijde team achter Slaapproblematiek.nl, vastbesloten om jou te voorzien van waardevolle inzichten en hulpmiddelen om slaapproblemen beter te begrijpen en effectief aan te pakken. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op je reis naar een gezondere nachtrust en een verfrissende slaap. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *