Pijn in Ribben Na Slapen: Wat Je Moet Weten

Pijn in Ribben Na Slapen: Wat Je Moet Weten (2024)

Heb je ooit wakker gelegen met pijn in je ribben na het slapen? Je bent niet de enige, ik heb er ook last van gehad en weet hoe vervelend dat kan zijn. Na een grondig onderzoek kwam ik erachter dat verschillende factoren, zoals slaaphouding of interne aandoeningen, deze ongemakkelijke situatie kunnen veroorzaken.

In dit artikel zal ik je tips en inzichten geven om dit veel voorkomend probleem aan te pakken. Slaap lekker!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Pijn in de ribben na het slapen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een verkeerde slaaphouding, een ribblessure of interne ontstekingen/aandoeningen.
 • Om pijn in de ribben na het slapen te voorkomen of verminderen, kun je je slaaphouding veranderen, extra kussens gebruiken voor ondersteuning en ontspanningsoefeningen doen voor het slapengaan.
 • Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij een ribblessure en medische hulp te zoeken indien nodig, terwijl het bij interne oorzaken belangrijk is om andere symptomen in de gaten te houden en contact op te nemen met een zorgverlener.

Oorzaken van Pijn in de Ribben Na het Slapen

– Een verkeerde slaaphouding kan leiden tot pijn in de ribben na het slapen.

– Een ribblessure, zoals een gekneusde of gebroken rib, kan ook de oorzaak zijn van de pijn na het slapen.

– Interne oorzaken, zoals ontstekingen of aandoeningen aan de ribbenkast, kunnen eveneens pijn veroorzaken na het slapen.

Verkeerde slaaphouding

Soms slaap ik in een houding die niet goed is voor mijn ribben. Ik kan op mijn zij liggen met mijn arm onder mijn hoofd. Of ik slaap op mijn buik. Daardoor word ik wakker met pijn in mijn ribben.

Deze pijn komt door de druk op mijn ribbenkast. Ook kan het zijn dat ik in een bocht lig. Dit is niet goed voor mijn rug en ribben. Het is belangrijk om te weten dat een verkeerde slaaphouding pijn in de ribben kan veroorzaken na het slapen.

Ribblessure

Soms kan pijn in je ribben na het slapen veroorzaakt worden door een ribblessure. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld hard op je zij bent gevallen of als je een zware klap op je ribben hebt gehad.

Een ribblessure kan leiden tot pijnlijke ribben, vooral bij beweging. Het kan ook moeilijk zijn om diep adem te halen vanwege de pijn. Als je vermoedt dat je een ribblessure hebt, is het belangrijk om rust te nemen en pijnstillers te nemen om de pijn te verlichten.

In ernstigere gevallen kan het nodig zijn om medische hulp te zoeken en kan een arts röntgenfoto’s maken om te controleren op gebroken ribben. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de tijd te nemen om volledig te herstellen van een ribblessure, zodat je geen blijvende schade aanricht aan je ribbenkast.

Interne oorzaken (zoals ontstekingen of aandoeningen)

Soms kan pijn in de ribben na het slapen veroorzaakt worden door interne factoren, zoals ontstekingen of aandoeningen. Ontstekingen in de ribbenkast kunnen leiden tot pijn en ongemak, vooral bij diep ademhalen.

Ook bepaalde aandoeningen, zoals intercostale neuralgie of hoge rugpijn, kunnen een rol spelen bij het ervaren van pijn tussen de ribben of op de borst. Het is belangrijk om eventuele andere symptomen die gepaard gaan met de pijn in de gaten te houden, zoals koorts, vermoeidheid, pijn bij het plassen of bloed in de urine.

Als deze symptomen aanwezig zijn, is het raadzaam om contact op te nemen met een zorgverlener voor een juiste diagnose en behandeling.

Tips om Pijn in de Ribben Na het Slapen te Voorkomen of Verminderen

– Verander je slaaphouding om de druk op je ribbenkast te verminderen.

– Gebruik extra kussens voor ondersteuning van je rug en zij tijdens het slapen.

– Doe ontspanningsoefeningen voor het slapengaan om spierspanning te verminderen.

Verander je slaaphouding

Om pijn in je ribben na het slapen te voorkomen of verminderen, kun je je slaaphouding veranderen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Probeer op je zij te slapen in plaats van op je buik of rug.
 • Plaats een kussen tussen je knieën om de druk op je ribben te verminderen.
 • Gebruik een stevig kussen om je hoofd en nek goed te ondersteunen.
 • Zorg voor een comfortabel matras dat genoeg ondersteuning biedt aan je hele lichaam.
 • Als je merkt dat een bepaalde slaaphouding pijn veroorzaakt, probeer dan een andere houding uit.
 • Als je moeite hebt met het veranderen van je slaaphouding, zoek dan professioneel advies bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Gebruik extra kussens voor ondersteuning

Om pijn in je ribben na het slapen te voorkomen of verminderen, kun je extra kussens gebruiken voor ondersteuning. Door een kussen tussen je knieën te leggen wanneer je op je zij slaapt, kan dit helpen om je ruggengraat in een rechte lijn te houden en de druk op je ribben te verminderen.

Als je liever op je rug slaapt, kun je een kussen onder je knieën plaatsen om je onderrug te ondersteunen. Deze extra kussens kunnen helpen om de spanning op je ribbenkast te verminderen en pijn te voorkomen.

Probeer verschillende posities en het gebruik van verschillende kussens om te zien wat het beste werkt voor jouw comfort en om pijn te verminderen.

Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan

Ontspanningsoefeningen voor het slapengaan kunnen helpen om pijn in de ribben na het slapen te verminderen. Hier zijn een aantal oefeningen die je kunt proberen:

 • Diep ademhalen: Neem langzaam diepe ademhalingen in en adem langzaam uit. Focus op je ademhaling en probeer je lichaam te ontspannen terwijl je dit doet.
 • Progressieve spierontspanning: Begin met het aanspannen van één spiergroep, zoals je handen, en houd dit een paar seconden vast voordat je de spanning loslaat. Ga dan door met het aanspannen en ontspannen van andere spiergroepen in je lichaam, zoals je armen, benen en rug.
 • Stretching: Voer rustige stretchbewegingen uit voor de spieren rondom je ribbenkast. Let op dat je niet te ver stretcht of pijnlijke bewegingen maakt.
 • Meditatie: Neem wat tijd om te mediteren voordat je gaat slapen. Dit kan helpen om zowel je geest als je lichaam te ontspannen.

Meer over slapen

Pijn kan een significante impact hebben op je slaapkwaliteit en algehele welzijn. Onze Slaapstoornissen Door Pijn sectie belicht de ingewikkelde relatie tussen slaap en pijn. Ben je bezorgd over hoe pijn je slaapkwaliteit beïnvloedt? Ontdek meer in Pijn en Slaapkwaliteit.

Voor aanstaande moeders die worstelen met pijn, verkent Zwangerschap, Pijn en Slaap de unieke uitdagingen die je mogelijk tegenkomt. Ook kinderen zijn niet immuun voor pijn-gerelateerde slaapproblemen. Onze sectie Pijn en Slaap bij Kinderen biedt waardevolle inzichten.

Heb je specifieke vragen? Raadpleeg onze Veelgestelde Vragen over Slaap en Pijn voor antwoorden. Ervaar je pijn tussen schouderbladen na slapen of pijn ribben na slapen? Ontdek potentiële oorzaken en oplossingen op onze website.

Worstel je met pijn in heup en onderrug na slapen of zoek je advies over wat helpt tegen buikpijn? Onze experts bieden up-to-date en betrouwbare informatie. Ervaar je pijn bij diep inademen of zorgen over lever pijn? Verken onze gerichte gidsen voor inzicht en ondersteuning.

Van nekpijn na slapen tot diazepam rugpijn, hoofdpijn bij slaap of als je s’ nachts rugpijn hebt maar overdag niet, wij staan klaar om te helpen.

Raadpleeg onze uitgebreide Slaap en Pijn Gids voor een overzicht van alle pijn-gerelateerde onderwerpen. Of je nu worstelt met Slaapgebrek en Pijn of Chronische Pijn en Slaap, je vindt hulp en advies van experts.

Ontdek meer over Pijnstillers en Slaap en Natuurlijke Remedies voor Pijn en Slaap op onze website, waar wij je begeleiden in het navigeren door deze uitdagingen om je de best mogelijke nachtrust te garanderen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Pijn in Ribben Na Slapen: Wat Je Moet Weten”?

“Pijn in Ribben Na Slapen: Wat Je Moet Weten” gaat over ribpijn of pijnlijke ribben die je voelt na het slapen.

2. Wat kan de oorzaak zijn van pijn in de ribben na het slapen?

De pijn kan komen door drukkende pijn in de bovenrug, gekneusde rib, intercostaal neuralgie, of nieren rugpijn.

3. Hoe voelt de pijn op de ribben na slapen aan?

De pijn kan voelen als een scherpe stekende pijn, pijn aan de zij, of pijn in de rug. Het kan ook zijn dat je last hebt van duizeligheid.

4. Is pijn op de borst na slapen gerelateerd aan ribpijn?

Ja, soms kan pijn op de borst na slapen voelen als pijn in de onderste ribben of als een gekneusde rib.

5. Wat moet ik doen als ik ribpijn heb na het slapen?

Als je last hebt van ribpijn na het slapen, is het belangrijk dat je naar de dokter gaat. Zij kunnen uitzoeken wat er aan de hand is en hoe ze je kunnen helpen.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *