s Nachts Rugpijn, Overdag Niet: Wat Nu?

s Nachts Rugpijn, Overdag Niet: Wat Nu? (2024)

Heb je wel eens wakker gelegen van rugpijn, maar overdag nergens last van? Dit heb ik ook meegemaakt en na uitgebreid onderzoek kwam ik erachter dat het probleem vaak bij de slaapomstandigheden ligt.

In dit artikel onthul ik verschillende oorzaken van deze nachtelijke rugpijn en geef ik tips om dit te verhelpen. Lees verder en ontdek hoe je die vervelende rugpijn ‘s nachts kunt verminderen.

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Een te zachte matras kan het ‘hangmateffect’ veroorzaken, wat nachtelijke rugpijn kan veroorzaken. Een te harde matras kan daarentegen het ‘touwbrugeffect’ veroorzaken, wat ook rugpijn kan veroorzaken na het slapen.
 • Stress en lichamelijke activiteiten gedurende de dag kunnen bijdragen aan de rugpijn na het slapen. Stress kan spierspanning veroorzaken en lichamelijke activiteiten kunnen de spieren overbelasten.
 • Tips om rugpijn na het slapen te verminderen zijn onder andere: kies een matras met de juiste ondersteuning voor je rug, zorg voor de juiste slaaphouding en investeer in een goed matras.

Oorzaken van Lage Rugpijn na het Slapen

– Een te zachte matras kan het hangmateffect veroorzaken, wat leidt tot lage rugpijn.

– Aan de andere kant kan een te harde matras het touwbrugeffect veroorzaken, wat ook rugpijn kan veroorzaken.

– Stress en lichamelijke activiteiten gedurende de dag kunnen ook bijdragen aan rugpijn na het slapen.

Hangmateffect (bij een te zachte matras)

Een te zachte matras kan leiden tot het ‘hangmateffect‘. Dit komt omdat je lichaam te ver zakt in de matras. Vooral je heupen en schouders kunnen te diep wegzinken. Dit zorgt voor een kromme houding van je rug terwijl je slaapt.

Deze houding kan rugpijn veroorzaken als je wakker wordt. Een goede matras moet je lichaam overal gelijk steunen. Dan blijft je rug recht tijdens het slapen. Dat kan helpen om pijn te voorkomen.

Touwbrugeffect (bij een te harde matras)

Een te harde matras kan het touwbrugeffect veroorzaken, wat rugpijn kan veroorzaken na het slapen. Het touwbrugeffect treedt op wanneer de matras niet genoeg meegeeft en je rug niet goed kan ondersteunen.

Dit kan leiden tot spanning op de rugspieren en ongemak tijdens het slapen. Het is belangrijk om een matras te hebben die de juiste balans biedt tussen stevigheid en comfort om het touwbrugeffect te voorkomen.

Het investeren in een betere matras kan helpen om rugpijn na het slapen te verminderen.

Stress en lichamelijke activiteiten

Stress kan een grote rol spelen bij rugpijn na het slapen. Als je gestrest bent, spannen je spieren zich aan en kunnen ze knopen vormen. Dit kan leiden tot pijn in je onderrug. Lichamelijke activiteiten, zoals sporten of zwaar tillen, kunnen ook bijdragen aan rugpijn.

Door je spieren te overbelasten, kunnen ze overbelast raken en pijn veroorzaken. Het is belangrijk om stress te verminderen en te zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Daarnaast is het belangrijk om lichamelijke activiteiten op de juiste manier uit te voeren en jezelf niet te overbelasten om rugpijn te voorkomen.

Tips voor het Verminderen van Rugpijn na het Slapen

– Kies een matras met de juiste ondersteuning voor je rug.

Zorg voor de juiste ondersteuning

Ik zorg ervoor dat mijn rug de juiste ondersteuning krijgt. Hoe doe ik dat? Hier zijn een paar tips:

 • Kies een matras en kussen die geschikt zijn voor jouw lichaam.
 • Zorg ervoor dat je rug in een rechte lijn ligt tijdens het slapen.
 • Gebruik eventueel extra ondersteuning, zoals een kussen tussen je knieën als je op je zij slaapt.
 • Overweeg het gebruik van een orthopedisch matras of een matras met verschillende hardheidsgraden.

Goede slaaphoudingen

Een goede slaaphouding kan helpen om rugpijn na het slapen te verminderen. Hier zijn enkele tips:

 1. Slaap op je zijde met een kussen tussen je benen.
 2. Als je op je rug slaapt, plaats dan een kussen onder je knieën om je onderrug te ondersteunen.
 3. Vermijd slapen op je buik, omdat dit extra druk op je rug kan veroorzaken.
 4. Probeer verschillende kussens uit om de meest comfortabele positie voor jou te vinden.
 5. Blijf in een ontspannen en natuurlijke houding tijdens het slapen.

Investeer in een goed matras

Ik heb gemerkt dat investeren in een goed matras een enorme impact kan hebben op mijn rugpijn na het slapen. Een matras van goede kwaliteit biedt de juiste lichaamsondersteuning en helpt om mijn rug in een comfortabele positie te houden tijdens het slapen.

Het zorgt ervoor dat ik niet wakker word met pijn in mijn onderrug. Door te investeren in een goed matras kan ik mijn rugpijn verlichten en genieten van een betere nachtrust zonder de frustratie van rugklachten.

Meer over slapen

Pijn kan een significante impact hebben op je slaapkwaliteit en algehele welzijn. Onze Slaapstoornissen Door Pijn sectie belicht de ingewikkelde relatie tussen slaap en pijn. Ben je bezorgd over hoe pijn je slaapkwaliteit beïnvloedt? Ontdek meer in Pijn en Slaapkwaliteit.

Voor aanstaande moeders die worstelen met pijn, verkent Zwangerschap, Pijn en Slaap de unieke uitdagingen die je mogelijk tegenkomt. Ook kinderen zijn niet immuun voor pijn-gerelateerde slaapproblemen. Onze sectie Pijn en Slaap bij Kinderen biedt waardevolle inzichten.

Heb je specifieke vragen? Raadpleeg onze Veelgestelde Vragen over Slaap en Pijn voor antwoorden. Ervaar je pijn tussen schouderbladen na slapen of pijn ribben na slapen? Ontdek potentiële oorzaken en oplossingen op onze website.

Worstel je met pijn in heup en onderrug na slapen of zoek je advies over wat helpt tegen buikpijn? Onze experts bieden up-to-date en betrouwbare informatie. Ervaar je pijn bij diep inademen of zorgen over lever pijn? Verken onze gerichte gidsen voor inzicht en ondersteuning.

Van nekpijn na slapen tot diazepam rugpijn, hoofdpijn bij slaap of als je s’ nachts rugpijn hebt maar overdag niet, wij staan klaar om te helpen.

Raadpleeg onze uitgebreide Slaap en Pijn Gids voor een overzicht van alle pijn-gerelateerde onderwerpen. Of je nu worstelt met Slaapgebrek en Pijn of Chronische Pijn en Slaap, je vindt hulp en advies van experts.

Ontdek meer over Pijnstillers en Slaap en Natuurlijke Remedies voor Pijn en Slaap op onze website, waar wij je begeleiden in het navigeren door deze uitdagingen om je de best mogelijke nachtrust te garanderen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is ‘s nachts rugpijn, overdag niet?

‘s Nachts rugpijn, overdag niet is een merkwaardig beeld waarbij je last hebt van rugpijn tijdens de slaap maar overdag geen pijn voelt.

2. Wat kan de oorzaak zijn van ‘s nachts rugpijn?

Een mogelijke boosdoener kan je bed zijn. Als het geen correcte ondersteuning biedt, kan dit leiden tot onderrugpijn en verstoorde nachtrust.

3. Zijn er symptomen die ik moet letten met ‘s nachts rugpijn?

Ja, enkele symptomen van rugpijn kunnen zijn: wakker worden door de pijn, slapeloosheid en chronische pijn die niet verdwijnt na rust of oefeningen.

4. Hoe kan ik ‘s nachts rugpijn behandelen?

Behandelingen kunnen variëren van fysiotherapie voor het verhelpen van de pijn tot het veranderen van je slaappositie voor preventie.

5. Is ‘s nachts rugpijn een teken van een ernstig gezondheidsprobleem?

Het kan een teken zijn van een orthopedisch probleem, maar het is ook heel gewoon op zichzelf. Het is best om medische hulp in te roepen voor juiste diagnose en management van je situatie.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *