In dit artikel

Slaap en ADHD: Wat Ouders en Volwassenen Moeten Weten

Slaap en ADHD: Wat Ouders en Volwassenen Moeten Weten (2024)

In dit artikel

Heeft uw kind moeite met slapen en heeft hij of zij ADHD? Ik begrijp uw zorgen volledig, want ik heb in dezelfde situatie gezeten en weet dat bijna 3 op de 4 kinderen met ADHD problemen ondervinden met slapen.

In dit artikel zal ik uitleggen waarom slaapproblemen vaker voorkomen bij mensen met ADHD en hoe dit te verbeteren. Blijf lezen, want een goede nachtrust kan net om de hoek zijn.

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Bijna 3 op de 4 kinderen met ADHD hebben slaapproblemen.
 • Slaapproblemen bij ADHD worden veroorzaakt door een ontbrekende biologische klok, slaapdeprivatie en een verminderde aanmaak van melatonine.
 • Tips voor beter slapen bij ADHD zijn onder andere het creëren van een rustgevende slaapomgeving, het behouden van een consistent slaapritme en het vermijden van cafeïne.
 • Behandelingsopties voor ADHD – gerelateerde slaapproblemen zijn onder andere medicatie, gedragsinterventies, therapie en natuurlijke remedies.

Problemen met slapen bij ADHD

– De problemen met slapen bij ADHD worden veroorzaakt door het ontbreken van een biologische klok, slaapdeprivatie, een verminderde aanmaak van melatonine en slaapproblemen die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen.

Ontbreken van biologische klok

Ik heb ADHD en mijn biologische klok werkt niet goed. De biologische klok is iets in ons dat ons vertelt wanneer we moeten slapen en wanneer we wakker moeten zijn. Mensen met ADHD hebben vaak last van hun biologische klok.

Soms willen we niet slapen als het nacht is. En soms willen we slapen als het dag is. Dit maakt het moeilijk voor ons om op tijd te gaan slapen. En het maakt het ook moeilijk om op tijd wakker te worden.

Dit kan ons in de problemen brengen bij school of werk. Het kan ons ook moe maken. En als je ADHD hebt, kan je je al moe voelen door de ADHD zelf. Dus dit helpt niet echt.

Slaapdeprivatie

Slaapdeprivatie is wanneer je te weinig slaap krijgt. Voor mensen met ADHD kan dit een groot probleem zijn. Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen en de slaap kan vaak worden onderbroken.

Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en problemen met concentratie en stemming. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen om goed te kunnen functioneren.

Minder melatonine aanmaak

Bij ADHD is er vaak sprake van een minder melatonine aanmaak. Melatonine is een hormoon dat helpt om slaperig te worden en in slaap te vallen. Een tekort aan melatonine kan leiden tot slaapproblemen, zoals moeite hebben met inslapen en onrustig slapen.

Het kan dus extra lastig zijn voor mensen met ADHD om een goede nachtrust te hebben vanwege deze verminderde melatonine aanmaak.

Slaapproblemen bij kinderen en volwassenen

Slaapproblemen komen vaak voor bij zowel kinderen als volwassenen met ADHD. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Ten eerste kan het ontbreken van een goed werkende biologische klok ervoor zorgen dat mensen met ADHD moeite hebben om op tijd in slaap te vallen en vroeg wakker worden.

Daarnaast kan slaapdeprivatie, ofwel een tekort aan slaap, leiden tot meer problemen met aandacht en concentratie. Verder is er bij mensen met ADHD vaak een verminderde aanmaak van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap.

Hierdoor kunnen zij moeite hebben om in slaap te vallen en kunnen ze lichte slapers zijn. Het is belangrijk om deze slaapproblemen serieus te nemen en te kijken naar mogelijke oplossingen.

Tips voor beter slapen bij ADHD

– Creëer een rustgevende slaapomgeving met weinig prikkels.

– Houd een consistent slaapritme aan, ook in het weekend.

– Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan.

– Zorg voor voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag.

– Overweeg gespecialiseerde therapieën of behandelingsopties voor ADHD-gerelateerde slaapproblemen.

Lees verder om meer te ontdekken over hoe slaap en ADHD met elkaar verbonden zijn en wat je kunt doen om een betere nachtrust te krijgen.

Regels voor een betere slaaphygiëne

Om beter te kunnen slapen als je ADHD hebt, zijn er een aantal regels voor een betere slaaphygiëne die je kunt volgen. Hier zijn ze:

 1. Zorg voor een vaste bedtijd en sta elke dag op dezelfde tijd op.
 2. Creëer een ontspannende slaapomgeving: zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer.
 3. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones en tablets vlak voor het slapengaan.
 4. Beperk cafeïnehoudende dranken zoals frisdrank, koffie en energiedrankjes in de late middag en avond.
 5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag, maar vermijd intensieve activiteiten vlak voor het slapengaan.
 6. Neem de tijd om te ontspannen voordat je naar bed gaat: lees een boek, luister naar rustige muziek of doe ademhalingsoefeningen.
 7. Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden of leer technieken om ermee om te gaan.

Vermijden van cafeïne

Ik vermijd cafeïne omdat het mijn slaap kan verstoren. Cafeïne is een stimulerend middel dat ons energie geeft en ons alert houdt. Het wordt vaak gevonden in koffie, thee, frisdrank en chocolade.

Voor mensen met ADHD kan het drinken van cafeïnehoudende dranken de slaap nog moeilijker maken. Cafeïne kan de slaapcyclus verstoren en ervoor zorgen dat we moeite hebben om in slaap te vallen.

Daarom kies ik ervoor om cafeïne zoveel mogelijk te vermijden, vooral ‘s avonds voor het slapengaan.

Behandelingsopties voor ADHD-gerelateerde slaapproblemen

Er zijn verschillende behandelingsopties die kunnen helpen bij ADHD-gerelateerde slaapproblemen. Hier zijn een paar opties:

 1. Medicatie: In sommige gevallen kan het nemen van medicatie voor ADHD ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Bespreek dit met een arts om te kijken of dit een goede optie is voor jou of je kind.
 2. Gedragsinterventies: Het aanpassen van bepaalde gedragingen en gewoontes kan ook helpen bij het bevorderen van een betere slaap. Denk hierbij aan het creëren van een rustige en ontspannen slaapomgeving, het vasthouden aan een consistent slaapritme en het vermijden van stimulerende activiteiten vlak voor bedtijd.
 3. Therapie: Soms kan therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van slaapproblemen. Een therapeut kan je leren hoe je beter kunt omgaan met stress en angst die invloed kunnen hebben op je slaap.
 4. Natuurlijke remedies: Er zijn ook natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het bevorderen van een betere slaap, zoals ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen of het gebruik van kalmerende kruidensupplementen zoals valeriaanwortel of kamillethee.

Meer over slapen

Slaapproblemen zijn er in vele vormen en maten. Op onze website kunt u meer te weten komen over een breed scala aan slaapproblemen en gerelateerde onderwerpen. Ontdek hoe Seizoensgebonden Slaapproblemen, zoals Winterblues en Zomerinsomnie, u kunnen beïnvloeden, of leer meer over het Verband tussen Slaapapneu en Gewicht.

Vraagt u zich af of Slaaptracker Gadgets Betrouwbaar zijn? Of wat moeten Ouders en Volwassenen Weten over Slaap en ADHD? Zoek niet verder. De Link tussen Slaap en Gewichtstoename wordt ook grondig onderzocht, evenals hoe Melatonine kan helpen bij Slaapproblemen.

Verrijk uw begrip en kom alles te weten over slaapeducatie. Verken specifieke problemen zoals overmatig zweten en moe zijn, wakker worden met een snelle hartslag en droge mond, of het spirituele aspect van wakker worden om 4 uur.

Onze uitgebreide resources bieden ook informatie over wakker worden met hoofdpijn, een hoge hartslag tijdens de slaap en pijn in de heupen bij het slapen op de zij. Vind hulp bij het omgaan met duizeligheid bij het wakker worden of misselijk wakker worden.

Heeft u last van pijnlijke handen na het slapen, zwetend wakker worden, of slapende armen tijdens het slapen? Wat dacht u van kwijlen in uw slaap of wakker worden met een rotgevoel? Wij bieden antwoorden en oplossingen voor al deze problemen en meer, om u te helpen een betere nachtrust te bereiken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Slaap en ADHD: Wat Ouders en Volwassenen Moeten Weten”?

“Slaap en ADHD: Wat Ouders en Volwassenen Moeten Weten” gaat over het verband tussen slaapproblemen zoals slapeloosheid en ADHD, een hyperactiviteitsstoornis, bij zowel kinderen als volwassenen.

2. Hoe beïnvloeden slaapproblemen mensen met ADHD?

Mensen met ADHD kunnen last hebben van slaapstoornissen, slaaptekort, en slapeloosheidsproblemen die hun gedrag en concentratie kunnen beïnvloeden.

3. Wat kunnen ouders doen om te helpen met slaapproblemen bij kinderen met ADHD?

Ouders kunnen helpen door gezonde slaapgewoonten te bevorderen, aandacht te besteden aan het slaapgedrag van hun kinderen en mogelijke slaapverstorende factoren te verwijderen.

4. Is slaapmedicatie een goede oplossing voor slaapproblemen bij ADHD?

Slaapmedicatie kan soms helpen, maar het is belangrijk om eerst een diagnose te krijgen en andere methoden zoals verandering in slaapgewoonten of het aanpakken van gedragsproblemen te proberen.

5. Hoeveel slaapduur hebben mensen met ADHD nodig?

Mensen met ADHD hebben net als iedereen voldoende slaap nodig. Een tekort aan slaap kan symptomen van ADHD zoals hyperactiviteit en concentratieproblemen verergeren.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Team Slaapproblematiek.nl

Team Slaapproblematiek.nl

Wij zijn het toegewijde team achter Slaapproblematiek.nl, vastbesloten om jou te voorzien van waardevolle inzichten en hulpmiddelen om slaapproblemen beter te begrijpen en effectief aan te pakken. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op je reis naar een gezondere nachtrust en een verfrissende slaap. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *