Slaapmiddelen en Zwangerschap: Wat is Veilig?

Slaapmiddelen en Zwangerschap: Wat is Veilig? (2024)

Zwanger zijn kan mooi zijn, maar het brengt ook veel onzekerheden met zich mee, zoals “welke slaapmiddelen zijn veilig tijdens mijn zwangerschap?” Als moeder en als bezorgd individu begrijp ik deze zorgen volledig.

In dit artikel delen we de resultaten van uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van verschillende slaapmiddelen tijdens de zwangerschap. Lees verder om erachter te komen welke middelen veilig zijn voor jou en jouw ongeboren kind.

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Benzodiazepines worden afgeraden tijdens de zwangerschap vanwege de risico’s voor het ongeboren kind, zoals ademhalingsproblemen en vroeggeboorte.
 • Valeriaan is een mogelijke veilige optie voor slaapmiddelen tijdens de zwangerschap, maar overleg altijd met een zorgverlener voordat je iets nieuws probeert.
 • Lareb waarschuwt voor de risico’s van benzodiazepines tijdens de zwangerschap en adviseert om veiligere opties te gebruiken, zoals valeriaan, in overleg met een arts.
 • Tips om slaapproblemen tijdens de zwangerschap te verminderen zijn onder andere het creëren van een slaaproutine, het zorgen voor een comfortabele slaapomgeving en het vermijden van cafeïne en elektronische apparaten in de slaapkamer.

Veiligheid van Slaapmiddelen tijdens Zwangerschap

Bij het gebruik van benzodiazepines tijdens de zwangerschap zijn er risico’s voor het ongeboren kind, daarom worden ze over het algemeen afgeraden.

Risico’s van benzodiazepines

Benzodiazepines kunnen een risico vormen. Ze zijn slaap- en kalmeringsmiddelen. Maar bij gebruik in de zwangerschap kunnen ze problemen geven. Ze kunnen het kind in de buik schaden.

Het kind kan problemen krijgen met ademen of wordt te vroeg geboren. Ook kan het kind na de geboorte last hebben van trillen, slapte, en het kan moeilijk eten. Dus het is beter om benzodiazepines niet te gebruiken als je zwanger bent.

Als je ze toch moet gebruiken, doe dit dan zo kort mogelijk en altijd in overleg met de dokter.

Veilige opties zoals valeriaan

Als je op zoek bent naar veilige slaapmiddelen tijdens de zwangerschap, dan is valeriaan een mogelijke optie. Valeriaan is een kruidensupplement dat al eeuwenlang wordt gebruikt als natuurlijk kalmeringsmiddel.

Het kan helpen om angst en spanning te verminderen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere slaap. Valeriaan wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap, maar het is altijd belangrijk om met een zorgverlener te overleggen voordat je iets nieuws probeert.

Ze kunnen je adviseren over de juiste dosering en eventuele risico’s die mogelijk verband houden met jouw specifieke situatie.

Advies van Lareb

Lareb geeft advies over het gebruik van slaapmiddelen tijdens de zwangerschap. Ze waarschuwen dat benzodiazepines risico’s kunnen hebben voor het ongeboren kind. Het gebruik van deze medicijnen moet daarom worden vermeden, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap.

Als je slaapproblemen hebt, kan het beter zijn om veiligere opties te gebruiken, zoals valeriaan. Lareb raadt aan om altijd met een arts te praten voordat je een slaapmiddel gebruikt tijdens de zwangerschap.

Tips voor Slaapproblemen tijdens Zwangerschap

Als je problemen hebt met slapen tijdens je zwangerschap, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 • Probeer een routine te creëren voor het slapengaan, waarbij je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat.
 • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving door het gebruik van kussens of een zwangerschapskussen om ondersteuning te bieden aan je buik en rug.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank, vooral in de late namiddag of avond.
 • Doe ontspanningsoefeningen zoals ademhalingstechnieken, yoga of meditatie om tot rust te komen voor het slapengaan.
 • Beperk het gebruik van elektronische apparaten in de slaapkamer, omdat het blauwe licht de productie van melatonine kan verstoren, wat je slaap beïnvloedt.
 • Vermijd zwaar of vet voedsel vlak voor het slapengaan; kies in plaats daarvan voor lichtere maaltijden.
 • Neem indien nodig een warme douche of bad voor het slapengaan om te ontspannen.
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer koel en goed geventileerd is om de kans op oververhitting te verminderen.

Meer over slapen

Welkom op onze zwangerschapsblog! Ben je zwanger en op zoek naar de beste tips om goed te slapen tijdens deze bijzondere periode? Begin dan met onze uitgebreide Slaap en Zwangerschap Gids. Ontdek wat je kunt verwachten qua slaap tijdens je Eerste Trimester en vind waardevolle Tweede Trimester Slaaptips om de rust te vinden die jij en je baby nodig hebben. Het Derde Trimester kan een uitdaging zijn, maar met onze gids slaap je zo zoet als je baby.

Vragen over Veilig Slapen tijdens de Zwangerschap? Wij hebben de antwoorden. Leer meer over de impact van Hormonen op Slaap tijdens de Zwangerschap en bekijk de Veiligheidsrichtlijnen voor Slaapmiddelen tijdens de Zwangerschap. De link tussen Stress, Emoties en Slaap wordt ook uitgebreid besproken.

Voor de foodies onder ons, ontdek hoe Voeding je Slaap kan beïnvloeden en bekijk onze gids over Oefeningen en Slaap. Ga je voor natuurlijk? Lees alles over Natuurlijke Slaapmiddelen tijdens de Zwangerschap.

Voor de aanstaande vaders hebben we waardevolle tips in Partner en Slaap tijdens de Zwangerschap. Ontdek ook alles over Slaapcycli tijdens de Zwangerschap, de beste Slaapposities en hoe om te gaan met Slaapapneu en het Rusteloze Benen Syndroom tijdens de Zwangerschap.

Na de bevalling hebben we zelfs een gids over Slapen en Borstvoeding Postpartum en antwoorden op al je vragen in de Slaap en Zwangerschap FAQ. Tot slot, ontdek de beste Dagelijkse Slaaproutines tijdens de Zwangerschap en ontrafel de Zwangerschap Slaap Mythes en Waarheden. Hier ben je in goede handen voor een rustige en comfortabele zwangerschap!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Slaapmiddelen en Zwangerschap: Wat is Veilig?”?

“Slaapmiddelen en Zwangerschap: Wat is Veilig?” gaat over het veilig gebruik van slaapmiddelen tijdens de zwangerschap, de risico’s en de effecten op het ongeboren kind.

2. Kunnen slaapmiddelen angststoornissen tijdens de zwangerschap helpen?

Ja, sommige slaapmiddelen kunnen helpen bij angststoornissen tijdens zwangerschap maar het is belangrijk om de veiligheid van deze medicijnen te begrijpen.

3. Welke natuurlijke slaapmiddelen zijn veilig tijdens de zwangerschap?

Natuurlijke slaapmiddelen zoals ginseng, honing, nootmuskaat en haver kunnen veilig zijn tijdens de zwangerschap. Maar raadpleeg altijd een expert voordat je ze gebruikt.

4. Zijn er ontspanningstechnieken voor beter slapen tijdens de zwangerschap?

Ja, mindfulness, ademhalingsoefeningen en zwangerschapsyoga kunnen helpen bij slaapproblemen tijdens de zwangerschap.

5. Wat zijn alternatieven voor slaapmiddelengebruik tijdens zwangerschap?

Tips voor beter slapen, natuurlijke remedies en ontspanningstechnieken zijn veilige alternatieven voor medicijngebruik tijdens de zwangerschap.

6. Wat is het advies van experts over veilig slapen tijdens de zwangerschap zonder medicatie?

Experts raden aan om geen medicijnen te gebruiken tenzij dat nodig is. Ze suggereren ook natuurlijke slaapmiddelen en ontspanningstechnieken voor een veilige zwangerschap.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *