In dit artikel

Slaapregressie bij Baby’s: Wat Je Moet Weten

Slaapregressie bij Baby’s: Wat Je Moet Weten (2024)

In dit artikel

Slaapregressie is een tijdelijke verstoring in het slaappatroon van baby’s, maar wat houdt het precies in? Lees verder om erachter te komen.

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Definitie en uitleg

Slaapregressie is een tijd waarin baby’s moeilijk kunnen slapen. Ze worden veel wakker in de nacht. Het is normaal en komt vaak voor. De slaap van je kind lijkt ineens te verstoren.

Dit gebeurt meestal als je baby groeit of leert. Ze hebben dan extra hulp nodig om te rusten. Slaapregressie is dus een tijdelijke stap terug in de slaaproutine van je baby. Dus, als je baby eerder door de nacht sliep, maar nu weer vaak wakker wordt, kan dit slaapregressie zijn.

Herkenning en duur van slaapregressie

Slaapregressie bij baby’s kan worden herkend aan symptomen zoals moeilijk inslapen, vaker wakker worden ‘s nachts en een verstoord slaappatroon. Het kan tijdelijk zijn en meestal duurt het enkele weken tot een paar maanden.

Symptomen en tekenen van slaapregressie

Slaapregressie kan jouw baby op vele manieren beïnvloeden. Dit zijn enkele tekenen om op te letten:

 1. Je baby wordt vaker wakker dan normaal.
 2. Het is moeilijker voor je kind om in slaap te vallen.
 3. De tijd die de baby overdag slaapt, verandert veel.
 4. Je baby wil meer eten, vooral ‘s nachts.
 5. Slaappatronen van je baby veranderen zonder reden.
 6. Je kind wordt vaak wakker en huilt dan.
 7. De rustige nacht routine van je peuter is weg.

Duur van slaapregressie bij baby’s

Slaapregressie bij baby’s kan een tijdelijke verstoring van hun slaappatroon veroorzaken. Het duurt meestal tussen de 2 tot 6 weken, hoewel dit kan variëren van kind tot kind. Gedurende deze periode kunnen baby’s moeilijker in slaap vallen en vaker ‘s nachts wakker worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit normaal is en dat het meestal vanzelf overgaat. Als ouder kun je je baby helpen door een rustgevende routine te volgen en hen aan te moedigen om zelfstandig in slaap te vallen.

Probeer geduldig te zijn en bied troost als ze huilen, maar vermijd het ontwikkelen van nieuwe slaapgewoonten die moeilijk te doorbreken zijn.

Tips en advies voor het omgaan met slaapregressie

– Creëer een rustgevende slaapomgeving voor je baby door ervoor te zorgen dat de kamer donker, stil en op een comfortabele temperatuur is.

– Probeer een vaste bedtijdroutine te volgen om je baby te helpen zich voor te bereiden op het slapen gaan.

– Geef je baby de kans om zelfstandig in slaap te vallen door hem/haar in bed te leggen terwijl hij/zij nog wakker is.

– Bied troost en kalmeer je baby als hij/zij ‘s nachts wakker wordt, maar probeer het niet te overdrijven om afhankelijkheid van jouw aanwezigheid te voorkomen.

– Zorg ervoor dat je baby overdag voldoende slaap krijgt om oververmoeidheid te voorkomen, wat de slaapregressie kan verer

Hoe te helpen tijdens de periode van slaapregressie

Tijdens de periode van slaapregressie kan het moeilijk zijn om je baby te helpen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Creëer een rustige en ontspannen slaapomgeving met gedimd licht en witte ruis.
 • Houd vast aan een consistente bedtijdroutine om je baby te helpen ontspannen voor het slapengaan.
 • Geef je baby troost als hij of zij onrustig is, maar probeer hem of haar niet uit bed te halen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is.
 • Let op de signalen van vermoeidheid bij je baby en breng hem of haar naar bed voordat hij of zij oververmoeid raakt.
 • Probeer niet te veel veranderingen aan te brengen in de routine van je baby tijdens de slaapregressieperiode.
 • Blijf geduldig en begripvol, want slaapregressie is tijdelijk en normaal bij baby’s.

Wat niet te doen tijdens de slaapregressie

Tijdens de slaapregressie zijn er ook dingen die je niet moet doen. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Probeer je baby niet te dwingen om te slapen of in slaap te sussen als hij/zij erg onrustig is. Dit kan juist leiden tot meer huilen en wakker worden.
 • Vermijd het veranderen van de bedtijdroutine of het introduceren van nieuwe slaapgewoontes tijdens deze periode. Dit kan voor nog meer verwarring zorgen bij je baby.
 • Geef je baby geen voeding of troost telkens wanneer hij/zij ‘s nachts wakker wordt. Op die manier leert je baby niet zelfstandig weer in slaap te vallen.
 • Laat je baby niet langer dan nodig huilen. Hoewel wat huilen normaal is, moet je wel reageren op de behoeften van je baby.
 • Wees geduldig en begripvol, en vergeet niet dat dit een tijdelijke fase is. Je baby zal uiteindelijk weer beter gaan slapen.

Praktische tips voor het bevorderen van betere slaap bij baby’s tijdens slaapregressie

Hier zijn enkele praktische tips die kunnen helpen bij het bevorderen van betere slaap bij baby’s tijdens slaapregressie:

 1. Zorg voor een consistent slaapritueel: Creëer een rustgevende routine die elke avond wordt gevolgd, zoals het lezen van een verhaaltje of het zingen van een slaapliedje. Dit helpt de baby te ontspannen en zich voor te bereiden op het slapengaan.
 2. Maak de slaapkamer donker en stil: Verwijder eventuele afleidingen, zoals speelgoed of gadgets, uit de slaapkamer. Gebruik verduisterende gordijnen om licht buiten te houden en gebruik indien nodig een witte ruis machine om achtergrondgeluid te maskeren.
 3. Voldoende daglicht: Zorg ervoor dat je baby overdag voldoende daglicht krijgt, omdat dit kan helpen om het dag-nachtritme in balans te brengen en de biologische klok van je baby te reguleren.
 4. Let op vermoeidheidssignalen: Leer de vermoeidheidssignalen van je baby herkennen, zoals gapen, oogwrijven of prikkelbaarheid. Probeer ze dan naar bed te brengen voordat ze oververmoeid raken.
 5. Bied comfort en veiligheid: Zorg ervoor dat de slaapomgeving van je baby comfortabel en veilig is. Gebruik een stevig matras, juiste temperatuur en zet geen kussens of knuffels in het wiegje.
 6. Stimuleer zelfstandig inslapen: Moedig je baby aan om zelfstandig in slaap te vallen door ze in bed te leggen wanneer ze slaperig zijn maar nog wakker. Dit helpt hen om hun slaapherkenning en zelftroostvaardigheden te ontwikkelen.
 7. Houd de voedingen gecontroleerd: Als je baby ‘s nachts nog steeds borstvoeding of flesvoeding krijgt, probeer dan geleidelijk de voedingen af te bouwen en ze meer en meer onafhankelijkheid aan te leren bij het inslapen.
 8. Wees geduldig en volhardend: Slaapregressie is vaak tijdelijk van aard. Blijf consistent met routines en strategieën, ook al lijkt het soms niet meteen effect te hebben. Geef je baby de tijd om zich aan te passen en beter te slapen.

Meer over slapen

Begin je reis in de wereld van baby’s en slaap met onze informatieve Baby Slaap Inleiding. Krijg inzicht in de Baby Slaapbehoefte per Leeftijd en ontdek hoe je het Slaapritme van je Baby kunt Reguleren.

Leer over de veiligheid van verschillende Slaapmiddelen voor Baby’s en ontdek handige Baby Reizen Slaaptips. Verdiep je in de Genetica van Baby Slaappatronen en ontdek de handigste Baby Slaap Apps.

Vragen? Raadpleeg onze Baby Slaap FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen. Benieuwd naar de beste babyfoon met camera? Of heb je vragen over slaapregressie bij baby’s of het gebruik van een kruik voor je baby? Wij hebben de antwoorden!

Verder vind je informatie over de wakkertijd van je baby en krijg je antwoord op de vraag: wanneer slaapt een baby door? Ontdek of je je baby wakker moet maken voor voeding en lees alles over baby’s die op hun buik slapen. Is je baby aan het snurken? Wij vertellen je wat je kunt doen.

En last but not least, leer alles over Veilig Slapen met je Baby en ontdek verschillende Slaaptraining Baby Methoden om je kleintje zo comfortabel en veilig mogelijk te laten slapen. Welkom in de wereld van rustige nachten en zoete dromen met je baby!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is slaapregressie bij baby’s?

Slaapregressie bij baby’s is een fase waarin een baby die normaal goed slaapt, plotseling vaker ‘s nachts wakker wordt of problemen heeft met inslapen.

2. Hoe kan ik mijn baby helpen bij slaapregressie?

Je kunt je baby helpen bij slaapregressie door goed te letten op het slaappatroon en het slaapgedrag van de baby. Probeer de baby rustiger te laten slapen en werk aan het doorslapen.

3. Wat moet ik weten over slaaptraining bij een baby?

Slaaptraining kan helpen bij inslaapproblemen en kan ook nuttig zijn tijdens periodes van slaapregressie. Het kan de slechte slaap van je baby verbeteren en ervoor zorgen dat je baby ‘s nachts meer slaapt.

4. Is voeden belangrijk tijdens perioden van slaapregressie?

Ja, soms kan de behoefte aan voeden veranderen tijdens een periode van slaapregressie. Het is belangrijk om als ouder dit te weten en erop te reageren.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Team Slaapproblematiek.nl

Team Slaapproblematiek.nl

Wij zijn het toegewijde team achter Slaapproblematiek.nl, vastbesloten om jou te voorzien van waardevolle inzichten en hulpmiddelen om slaapproblemen beter te begrijpen en effectief aan te pakken. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op je reis naar een gezondere nachtrust en een verfrissende slaap. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *