Slapen en Borstvoeding: Wat te Verwachten na de Bevalling

Slapen en Borstvoeding: Wat te Verwachten na de Bevalling (2024)

Als je net bent bevallen, heb je waarschijnlijk veel vragen over slapen en borstvoeding. Je bent niet alleen, ik weet hoe uitdagend de kraamtijd kan zijn – feitelijk suggerereert onderzoek dat zo’n 60-80% van de nieuwe moeders slaap tekort komt in het postpartum-tijdperk.

In dit artikel geven we praktische tips en adviezen om deze uitdagingen te navigeren, van herstellen na de bevalling tot succesvol borstvoeding geven. Lees verder om te leren wat je kunt verwachten tijdens deze spannende nieuwe fase!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Na de bevalling is het belangrijk om zowel fysiek als emotioneel te herstellen. Rust, goede voeding en het zoeken van steun zijn hierbij belangrijk.
 • Na de bevalling kun je verschillende lichamelijke klachten verwachten, zoals bloedingen, pijnlijke borsten en spieren, en vermoeidheid.
 • Bij het geven van borstvoeding is geduld, tijd en goede voeding belangrijk voor een succesvolle ervaring. Leg je baby zo snel mogelijk aan de borst, zorg voor een comfortabele omgeving, luister naar de signalen van je baby, vraag om hulp indien nodig, en wees mild voor jezelf.

Herstel na de Bevalling

Het herstel na de bevalling is een belangrijk proces, zowel fysiek als emotioneel.

Fysiek herstel

Na de bevalling is het belangrijk om aan je fysiek herstel te werken. Je lichaam heeft veel gedaan. Je voelt misschien vermoeidheid, pijn of zwakte. Dit is normaal. Rust goed uit, eet gezond en drink veel water.

Deze dingen helpen je lichaam beter te worden. Je zult zien dat elke dag een beetje beter wordt. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt. En wees lief voor jezelf.

Emotioneel herstel

Na de bevalling kan het emotioneel herstellen soms wat tijd en zorg nodig hebben. Het moederschap brengt vaak verschillende emoties met zich mee, zoals vreugde, angst en vermoeidheid.

Het is normaal om je overweldigd te voelen en het kan even duren voordat je je weer in balans voelt. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en steun te zoeken bij je partner, familie of vrienden.

Praat openlijk over je gevoelens en zoek indien nodig professionele hulp. Onthoud dat het oké is om niet altijd perfect te zijn en dat jouw emotioneel herstel tijd kost.

Lichamelijke klachten

Na de bevalling kunnen er verschillende lichamelijke klachten optreden. Hier is een lijst van dingen die je kunt verwachten:

 • Bloeden: Het is normaal om enkele weken na de bevalling te blijven bloeden. Dit wordt lochia genoemd.
 • Pijnlijke borsten: Je borsten kunnen gezwollen en pijnlijk aanvoelen wanneer je melk begint te produceren.
 • Hechtingen: Als je een knip of scheur hebt gehad tijdens de bevalling, kan het genezingsproces wat ongemakkelijk zijn.
 • Pijnlijke spieren: Je kunt last hebben van spierpijn door de inspanning tijdens de bevalling.
 • Vermoeidheid: Gebrek aan slaap en het zorgen voor een pasgeboren baby kunnen leiden tot vermoeidheid.

Borstvoeding na de Bevalling

Wat te verwachten en tips voor succesvolle borstvoeding.

Wat te verwachten

Na de bevalling is het normaal dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Dit geldt zowel fysiek als emotioneel. Fysiek kun je last hebben van klachten zoals vermoeidheid, pijn en bloedingen.

Emotioneel kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat je stemmingswisselingen hebt. Ook kan het zijn dat je moeite hebt met slapen door de zorg voor je baby en nachtvoedingen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten bij het geven van borstvoeding. Het kan even duren voordat de productie op gang komt en het kan pijnlijk zijn in het begin.

Tips voor succesvolle borstvoeding

Ik heb hier een paar tips die je kunnen helpen bij het succesvol geven van borstvoeding:

 1. Leg je baby zo snel mogelijk na de bevalling aan de borst. Dit helpt de melkproductie op gang te brengen en zorgt ervoor dat jullie een goede start maken met borstvoeding.
 2. Zorg voor een comfortabele en ontspannen omgeving tijdens het voeden. Zoek een rustig plekje waar je even kunt ontspannen en genieten van dit speciale moment met je baby.
 3. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om te wennen aan het geven van borstvoeding. Het kan even duren voordat jij en je baby een ritme vinden dat voor jullie allebei werkt.
 4. Luister naar je baby en let goed op zijn signalen. Als hij honger heeft, zal hij laten merken dat hij wil drinken. Probeer zo snel mogelijk aan zijn behoeften te voldoen.
 5. Drink voldoende water en eet gezond om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om melk te produceren.
 6. Vraag om hulp als je problemen ervaart met het geven van borstvoeding. Een lactatiekundige kan veel advies en ondersteuning bieden.
 7. Geef jezelf toestemming om rust te nemen wanneer dat nodig is. Het geven van borstvoeding kan vermoeiend zijn, dus zorg goed voor jezelf door voldoende slaap en rust te krijgen.
 8. Kies comfortabele kleding en gebruik eventueel een voedingskussen of speciale borstvoedingsbeha om het voeden gemakkelijker te maken.
 9. Wees niet te streng voor jezelf als het niet altijd perfect gaat. Het geven van borstvoeding is een leerproces en het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf en vertrouwen te hebben in je eigen kunnen.

Meer over slapen

Zwangerschap is een bijzondere tijd in het leven van een vrouw, maar het brengt ook veel uitdagingen met zich mee op het gebied van slaap. Last van het Rusteloze Benen Syndroom tijdens de Zwangerschap? Of ervaar je moeilijkheden met Slapen en Borstvoeding Postpartum? Onze blogs bieden antwoorden op al je Slaap en Zwangerschap FAQ en geven advies over Dagelijkse Slaaproutines tijdens de Zwangerschap.

Ontmasker de Zwangerschap Slaap Mythes en Waarheden en vind de beste zwangerschapskussen die bij jou past. Ontdek ook de ideale slaaphouding als je zwanger bent en overwin problemen zoals slecht slapen aan het begin van de zwangerschap.

Kamp je met slapeloosheid terwijl je zwanger bent of ervaar je slecht slapen in het 1e trimester van de zwangerschap? Lees alles over het aanpakken van slecht slapen in het 2e trimester en slecht slapen in het 3e trimester.

Bekijk onze opties voor een matrasbeschermer tijdens de zwangerschap en tips tegen vroeg wakker worden tijdens de zwangerschap. Duik dieper in met onze Slaap en Zwangerschap Gids en krijg handige tips voor Eerste Trimester Slaap, Tweede Trimester Slaaptips, en omgaan met Derde Trimester Slapeloze Nachten.

Voor al je zorgen en vragen over Veilig Slapen tijdens de Zwangerschap, staan wij klaar met uitgebreide informatie en deskundig advies. Ontdek vandaag nog hoe je de slaap kunt krijgen die je nodig hebt tijdens deze belangrijke levensfase!

Veelgestelde Vragen

1. Wat moet je verwachten voor herstel na bevalling?

Na de bevalling, kan het lichaam tijd nodig hebben voor fysiek herstel, inclusief baarmoederherstel. Mentale klachten kunnen ook voorkomen door hormonale veranderingen.

2. Wat is kraamdagen en ontzwangeren?

Kraamdagen is de tijd net na de bevalling om te rusten en te herstellen. Ontzwangeren is het proces waarin je lichaam terugkeert naar hoe het was voor de zwangerschap.

3. Hoe slaaptekort en energie werken in de kraamperiode?

Slaaptekort na bevalling komt vaak voor door de zorg voor de baby en nieuwe moeder worden taak. Het kan je energie laag maken tijdens de kraamperiode.

4. Wanneer begint menstruatie na bevalling?

De starttijd van menstruatie na bevalling verschilt per persoon. Het hangt af van dingen zoals borstvoeding geven en hoe snel je lichaam herstelt.

5. Welke babyverzorging tips zijn er voor nieuwe moeders?

Nieuwe moeders kunnen een borstvoedingskussen gebruiken voor comfort tijdens het voeden. Ook is het belangrijk om goede kraamverband te hebben voor persoonlijke verzorging.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *