Slecht Slapen in het 3e Trimester: Wat Te Doen?

Slecht Slapen in het 3e Trimester: Wat Te Doen? (2024)

Slecht slapen in het derde trimester van je zwangerschap? Weet dat je niet alleen bent en dit een veelvoorkomend probleem is. Net als jij heb ik hier ook mee geworsteld, maar na grondig onderzoek kwam ik erachter dat preeclampsie kan bijdragen aan slaapproblemen.

Dit artikel bevat diverse tips en trucs om beter te slapen tijdens deze fase van de zwangerschap. Lees verder en ontdek hoe je je nachten weer rustig kunt maken!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Creëer een avondroutine om beter te kunnen slapen in het derde trimester van de zwangerschap.
 • Zorg voor een rustige slaapomgeving met gedimd licht, zachte kleuren en comfortabel beddengoed.
 • Probeer aromatherapie met kalmerende essentiële oliën zoals lavendel of kamille.
 • Beheers ongemak door extra kussens te gebruiken en comfortabele kleding te dragen.
 • Let op je eetgewoonten door kleine, lichte maaltijden te eten en cafeïne te vermijden.
 • Ga om met frequente urinering door minder vocht vlak voor het slapengaan te drinken.
 • Beperk zorgen door ze overdag te uiten en op te schrijven voordat je gaat slapen.
 • Blijf actief met dagelijkse wandelingen en lichte oefeningen, maar overdrijf niet.
 • Doe dutjes gedurende de dag om vermoeidheid te verminderen en energie op te laden.
 • Raadpleeg een arts als slaapproblemen aanhouden of ernstig zijn tijdens het derde trimester.

Tips for Better Sleep in the 3rd Trimester

Creëer een avondroutine.

Create an evening routine

Het opzetten van een avondroutine kan helpen bij het verbeteren van de slaap in het derde trimester. Hier zijn enkele stappen die ik volg:

 1. Ik zorg ervoor dat ik elke avond rond dezelfde tijd naar bed ga.
 2. Ik vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan.
 3. Ik lees een boek of luister naar rustige muziek om te ontspannen.
 4. Ik neem een warm bad of douche om me te helpen ontspannen.
 5. Ik drink een kopje kalmerende thee, zoals kamille, voor het slapengaan.
 6. Leg een notitieboekje naast je bed om gedachten of zorgen op te schrijven die je ‘s nachts wakker kunnen houden.
 7. Ik doe wat lichte yoga – oefeningen om mijn lichaam voor te bereiden op de nachtrust.

Ensure a calm sleep environment

Een rustige slaapomgeving kan helpen om beter te slapen tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Zorg ervoor dat je slaapkamer een ontspannen en vredige plek is. Houd het licht gedimd, gebruik zachte kleuren en zorg voor een comfortabel matras en kussen.

Vermijd lawaai en zorg ervoor dat de temperatuur aangenaam is. Een rustgevende achtergrondgeluid zoals witte ruis of zachte muziek kan ook helpen om een kalme sfeer te creëren. Probeer je slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen, zodat je hersenen een associatie maken tussen de slaapkamer en rust.

Use aromatherapy

Aromatherapie kan helpen om beter te slapen tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Probeer kalmerende essentiële oliën zoals lavendel, kamille of mandarijn. Voeg een paar druppels toe aan een diffuser in je slaapkamer of meng ze met een neutrale olie en masseer het op je polsen of borst voor het slapengaan.

De rustgevende geur kan helpen om je te ontspannen en in slaap te vallen. Zorg er wel voor dat je veilige oliën gebruikt die geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Raadpleeg altijd een professional als je twijfelt.

Deal with discomfort

Als je te maken hebt met ongemak tijdens je zwangerschap, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om beter te kunnen slapen. Een kussen tussen je benen leggen kan helpen bij rugpijn.

Ook kan het handig zijn om extra kussens te gebruiken om je buik te ondersteunen. Probeer ook een comfortabele slaaphouding te vinden die voor jou werkt. Daarnaast kan het dragen van comfortabele kleding en het vermijden van strakke of beperkende kleding je helpen om je comfortabeler te voelen in bed.

Watch your eating habits

Let goed op wat je eet tijdens het derde trimester van je zwangerschap. Hier zijn enkele tips:

 • Eet kleine, lichte maaltijden voor het slapengaan.
 • Vermijd cafeïne en scherpe kruiden. omdat deze je wakker kunnen houden.
 • Beperk vochtinname vlak voor het slapengaan.om frequente urinering te verminderen.
 • Probeer voedingsmiddelen te vermijden die zuurbranden kunnen veroorzaken, zoals citrusvruchten en gekruid voedsel.
 • Neem een ​​lichte snack als je ‘s nachts honger hebt. maar kies gezonde opties zoals fruit of yoghurt.

Manage frequent urination

Tijdens het derde trimester van de zwangerschap kan je vaak last hebben van veel plassen. Het groeiende gewicht van de baby oefent druk uit op je blaas, waardoor je het gevoel hebt dat je constant naar het toilet moet.

Om dit probleem aan te pakken, zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Probeer niet te veel vocht te drinken vlak voordat je naar bed gaat en vermijd cafeïnehoudende dranken, omdat deze de urineproductie kunnen stimuleren.

Ook kun je proberen om tijdens de dag meer te drinken en ‘s avonds minder, zodat je minder vaak ‘s nachts hoeft op te staan. Het is ook belangrijk om goed uit te plassen wanneer je naar het toilet gaat om ervoor te zorgen dat je blaas helemaal leeg is.

Limit worrying

Tijdens het derde trimester van de zwangerschap kan het lastig zijn om goed te slapen. Een belangrijke tip om beter te kunnen slapen is om je zorgen zoveel mogelijk te beperken. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de bevalling en het ouderschap, maar dit kan het moeilijker maken om in slaap te vallen.

Probeer bewust tijd vrij te maken om overdag je zorgen te uiten en bespreek ze met je partner of dierbaren. Schrijf eventuele zorgen op in een dagboek voordat je naar bed gaat, zodat je hoofd leger is en je geruststellender kunt slapen.

Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat deze gevoelens normaal zijn en dat je er niet alleen voor staat.

Stay active

Blijf actief tijdens het derde trimester van je zwangerschap. Dit kan helpen om beter te slapen. Maak dagelijks een wandeling, doe lichte oefeningen of zwem. Maar overdrijf niet en luister naar je lichaam.

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om energie te verbranden, stress te verminderen en je slaap te verbeteren. Zorg er wel voor dat je niet vlak voor het slapengaan intensief sport, want dit kan juist moeilijker maken om in slaap te vallen.

Blijf dus actief en pas je activiteiten aan je conditie aan.

Take naps

Als je moe bent tijdens het derde trimester, is het belangrijk om dutjes te doen. Korte dutjes gedurende de dag kunnen helpen om je energie op te laden en je vermoeidheid te verminderen.

Probeer een rustige en comfortabele omgeving te creëren om in te slapen. Leg wat kussens onder je buik en tussen je benen om comfortabeler te liggen. Luister naar je lichaam en neem een dutje wanneer je het nodig hebt.

Onthoud dat rust en slaap essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap, dus neem gerust even de tijd om bij te slapen.

Consult a doctor for persistent sleep issues

Als je last blijft hebben van slaapproblemen tijdens het derde trimester van je zwangerschap, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een aanhoudend gebrek aan slaap kan gevolgen hebben voor zowel jou als je baby.

Een arts kan je helpen de onderliggende oorzaak van je slapeloosheid te achterhalen en passende behandelingen voor te stellen. Het is altijd het beste om professioneel advies in te winnen als je het moeilijk hebt om te slapen, zodat je de juiste zorg en ondersteuning kunt krijgen die je nodig hebt.

Aarzel niet om contact op te nemen met je arts als je merkt dat je slaapproblemen aanhouden.

Other Sleep Issues in the 3rd Trimester

– Snurken, beenkrampen, zuurbranden, rusteloze benen, gevoelloze vingers en carpaletunnelsyndroom kunnen ook voorkomen tijdens het derde trimester. Lees verder om meer te weten te komen over deze slaapproblemen en hoe ermee om te gaan.

Snoring

Snurken is een veelvoorkomend probleem bij zwangere vrouwen in het derde trimester. Het kan veroorzaakt worden door de extra druk op de luchtwegen als gevolg van het groeiende gewicht van de baby en de hormonale veranderingen in het lichaam.

Als je last hebt van snurken, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het te verminderen. Probeer een andere slaaphouding, zoals op je zij liggen in plaats van op je rug, omdat dit de ademhaling kan verbeteren.

Ook het gebruik van extra kussens om je hoofd iets hoger te leggen, kan helpen. Mocht het snurken aanhouden of ernstig zijn, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken voor verdere advies en behandelingsopties.

Leg cramps

Tijdens het derde trimester van de zwangerschap kunnen beenkrampen soms voorkomen. Dit zijn plotselinge samentrekkingen van de spieren in je benen die erg pijnlijk kunnen zijn. Om beenkrampen te verminderen, kun je proberen om je benen te strekken en wat lichte oefeningen te doen voordat je naar bed gaat.

Het kan ook helpen om voldoende calcium en magnesium in je dieet op te nemen, omdat een tekort aan deze voedingsstoffen krampen kan veroorzaken. Als je last blijft hebben van beenkrampen, is het een goed idee om dit met je dokter te bespreken.

Acid reflux

Als je last hebt van zuurbranden tijdens het derde trimester van je zwangerschap, ben je niet alleen. Het kan erg ongemakkelijk zijn, vooral als het je slaap verstoort. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt proberen om het zuurbranden te verminderen en beter te slapen.

Probeer rechtop te blijven zitten na het eten en vermijd voedingsmiddelen die zuurbranden kunnen veroorzaken, zoals citrusvruchten, tomaten en kruidig voedsel. Het kan ook helpen om wat extra kussens onder je hoofd en bovenlichaam te leggen om je bovenlichaam iets hoger te houden tijdens het slapen.

Als je nog steeds last hebt van zuurbranden, raadpleeg dan je arts voor advies en mogelijke behandelingsopties.

Restless legs syndrome

Mijn ervaring met rusteloze benen tijdens het derde trimester van mijn zwangerschap was echt vervelend. Het is een aandoening waarbij je een onaangename tinteling, kriebel of een drang voelt om je benen te bewegen, vooral als je stilzit of probeert te slapen.

Het kan lastig zijn om rustig te liggen en in slaap te vallen. Wat mij hielp, was regelmatig bewegen gedurende de dag en het vermijden van cafeïne en andere stimulerende middelen.

Ook het aanbrengen van warmte, zoals een warm bad of het gebruik van een verwarmingskussen, kan de symptomen verminderen. Overleg altijd met je arts als je last hebt van rusteloze benen, zij kunnen je begeleiden bij het vinden van de juiste oplossingen.

Numb fingers and carpal tunnel syndrome

Tijdens het derde trimester van de zwangerschap kunnen sommige vrouwen last krijgen van gevoelloze vingers en het carpaletunnelsyndroom. Dit komt omdat er tijdens de zwangerschap extra vocht wordt vastgehouden, wat druk kan uitoefenen op de zenuwen in de polsen.

Hierdoor kunnen je vingers gevoelloos aanvoelen en kun je last krijgen van pijn, tintelingen en een branderig gevoel. Als je hier last van hebt, kun je proberen je handen regelmatig te bewegen en oefeningen te doen om de polsen en handen te strekken.

Ook kan het helpen om een brace te dragen om de polsen te ondersteunen tijdens het slapen. Mocht de pijn aanhouden of erger worden, dan is het verstandig om dit met je dokter te bespreken voor verdere behandelingsopties.

Dreams and anxiety

Tijdens het derde trimester van de zwangerschap kun je last hebben van dromen en angst. Het is normaal om levendige dromen te ervaren, omdat je lichaam zich voorbereidt op de komst van de baby.

Deze dromen kunnen soms verontrustend zijn, maar maak je geen zorgen, het is normaal. Angst kan ook toenemen naarmate de bevalling dichterbij komt. Het kan helpen om je gevoelens met je partner of een vertrouwde vriend te bespreken.

Probeer daarnaast ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen om je angst onder controle te houden. Onthoud dat deze gevoelens tijdelijk zijn en het is belangrijk om geduldig en mild voor jezelf te zijn tijdens deze fase.

Meer over slapen

Zwangerschap is een bijzondere tijd in het leven van een vrouw, maar het brengt ook veel uitdagingen met zich mee op het gebied van slaap. Last van het Rusteloze Benen Syndroom tijdens de Zwangerschap? Of ervaar je moeilijkheden met Slapen en Borstvoeding Postpartum? Onze blogs bieden antwoorden op al je Slaap en Zwangerschap FAQ en geven advies over Dagelijkse Slaaproutines tijdens de Zwangerschap.

Ontmasker de Zwangerschap Slaap Mythes en Waarheden en vind de beste zwangerschapskussen die bij jou past. Ontdek ook de ideale slaaphouding als je zwanger bent en overwin problemen zoals slecht slapen aan het begin van de zwangerschap.

Kamp je met slapeloosheid terwijl je zwanger bent of ervaar je slecht slapen in het 1e trimester van de zwangerschap? Lees alles over het aanpakken van slecht slapen in het 2e trimester en slecht slapen in het 3e trimester.

Bekijk onze opties voor een matrasbeschermer tijdens de zwangerschap en tips tegen vroeg wakker worden tijdens de zwangerschap. Duik dieper in met onze Slaap en Zwangerschap Gids en krijg handige tips voor Eerste Trimester Slaap, Tweede Trimester Slaaptips, en omgaan met Derde Trimester Slapeloze Nachten.

Voor al je zorgen en vragen over Veilig Slapen tijdens de Zwangerschap, staan wij klaar met uitgebreide informatie en deskundig advies. Ontdek vandaag nog hoe je de slaap kunt krijgen die je nodig hebt tijdens deze belangrijke levensfase!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is slecht slapen in het derde trimester?

Slecht slapen in het derde trimester is een klacht bij veel zwangere vrouwen. Het gaat over niet kunnen slapen, of wakker liggen tijdens de laatste weken van de zwangerschap.

2. Wat zijn de oorzaken van slecht slapen tijdens de zwangerschap?

De oorzaken van slecht slapen tijdens de zwangerschap kunnen zijn: nachtelijke ongemakken, hormonen, buikpijn en veranderende slaappatronen.

3. Wat kan ik doen aan mijn slaaptekort tijdens de zwangerschap?

Er zijn tips voor beter slapen tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld, probeer te draaien in bed en zorg voor een rustige slaapkamer.

4. Is moeheid tijdens de zwangerschap normaal?

Ja, moeheid tijdens de zwangerschap is normaal en kan vooral in het tweede trimester erger worden door het groeien van de baby.

5. Wat is preeclampsie en kan het slaapproblemen veroorzaken?

Preeclampsie is een ziekte die alleen voorkomt tijdens zwangerschap en kan zeker slaapproblemen veroorzaken door extreme slaaptekort en andere klachten.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *