Snurken en Slaapapneu: Wat is het Verband?

Snurken en Slaapapneu: Wat is het Verband? (2024)

Heb je ooit midden in de nacht gewekt door luid snurken? Ik heb hetzelfde ervaren en ontdekt dat dit meer kan zijn dan alleen maar geluiden in de nacht. In deze blogpost ga ik dieper in op het verband tussen snurken en slaapapneu, een slaapstoornis die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Laten we dit mysterie van nachtelijke geluiden samen ontrafelen!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Snurken en slaapapneu zijn nauw met elkaar verbonden. Snurken wordt veroorzaakt door trillingen van weefsels in de keel tijdens de slaap, terwijl slaapapneu ademhalingsproblemen veroorzaakt tijdens het slapen.
 • Overgewicht, alcoholgebruik, leeftijd, lichaamsbouw, roken, medicijnen, verkoudheid of allergieën en slaaphouding zijn veelvoorkomende oorzaken van snurken.
 • Symptomen van slaapapneu zijn onder andere luide en onregelmatige ademhaling, ademstilstanden tijdens het slapen en vermoeidheid overdag.
 • Behandelingsopties voor snurken en slaapapneu omvatten gewichtsverlies, veranderingen in levensstijl, CPAP-therapie en chirurgische ingrepen.

Snurken en obstructieve slaapapneu (OSA)

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg, terwijl obstructieve slaapapneu (OSA) wordt gekenmerkt door herhaalde ademstilstanden tijdens de slaap.

Oorzaken van snurken

Er zijn veel redenen waarom mensen snurken. Hier is een lijst van de meest voorkomende oorzaken:

 1. Overgewicht – Mensen met overgewicht hebben vaak extra vet in hun nek. Dit kan de luchtwegen strakker maken en zorgt voor snurken.
 2. Alcohol – Alcohol maakt de spieren in je keel slapjes. Dit kan je luchtweg smaller maken en het geluid van snurken veroorzaken.
 3. Leeftijd – Naarmate je ouder wordt, zal je keel smaller worden. Dit kan leiden tot snurken.
 4. Bouw van het lichaam – Mannen hebben smallere luchtwegen dan vrouwen en snurken dus vaker.
 5. Roken – Roken maakt je keel opgezwollen of geïrriteerd, wat snurken kan veroorzaken.
 6. Medicijnen – Sommige medicijnen kunnen je keelspieren relaxen en leiden tot snurken.
 7. Verkoudheid of allergieën – Deze kunnen je neus verstopt maken waardoor je door je mond gaat ademen, wat weer voor snurken zorgt.
 8. Slaaphouding – Op je rug slapen kan ervoor zorgen dat de tong naar achter valt en zo de luchtpijp blokkeert, wat leidt tot snurken.

Symptomen van slaapapneu

Snurken en slaapapneu hebben vergelijkbare symptomen, waaronder:

 • Luide en onregelmatige ademhaling tijdens de slaap
 • Ademstilstanden of pauzes in de ademhaling tijdens het slapen
 • Vermoeidheid en slaperigheid gedurende de dag
 • Problemen met concentratie en geheugen
 • Hoofdpijn in de ochtend
 • Droge mond of keel bij het ontwaken
 • Rusteloze slaap en vaak wakker worden ‘s nachts
 • Nachtelijke transpiratie en nachtmerries
 • Moeite met inslapen of doorslapen ‘s nachts

Verband tussen snurken en slaapapneu

Snurken en slaapapneu zijn nauw met elkaar verbonden. Snurken is het harde geluid dat wordt veroorzaakt door de trilling van de weefsels in de keel tijdens de slaap. Slaapapneu, aan de andere kant, is een aandoening waarbij ademhalingsproblemen optreden tijdens het slapen.

Het kan leiden tot ademstilstand gedurende enkele seconden of zelfs minuten. Snurken is een veelvoorkomend symptoom van slaapapneu. maar niet alle snurkers hebben slaapapneu. Slaapapneu kan ook andere symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid overdag, hoofdpijn, concentratieproblemen en hoge bloeddruk.

Het is belangrijk om een ​​diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen als u denkt dat u slaapapneu heeft.

Behandeling van snurken en slaapapneu

De behandelingsopties voor snurken en slaapapneu omvatten conservatieve methoden, CPAP-therapie en chirurgische ingrepen.

Conservatieve behandelopties

Als het gaat om het behandelen van snurken en slaapapneu, zijn er verschillende conservatieve opties die kunnen worden overwogen:

 • Gewichtsverlies: Het verliezen van gewicht kan helpen om de symptomen van snurken en slaapapneu te verminderen. Dit komt doordat overtollig vetweefsel in de keel de luchtwegen kan blokkeren tijdens het slapen.
 • Veranderingen in levensstijl: Het aanpassen van bepaalde gewoontes kan ook helpen bij de behandeling van snurken en slaapapneu. Hierbij kun je denken aan het vermijden van alcohol en roken, omdat deze beide de spieren in de keel kunnen verslappen.
 • Houding tijdens het slapen: Slapen op je zij in plaats van op je rug kan soms ook het snurken verminderen. Dit komt doordat slapen op je rug ervoor kan zorgen dat je tong naar achteren zakt en daardoor een obstructie veroorzaakt.
 • Neusstrips of -sprays: Deze kunnen helpen bij het openhouden van de neuspassages, waardoor ademhalingsproblemen worden verminderd.

CPAP-therapie

Als je obstructieve slaapapneu (OSA) hebt, kan CPAP-therapie een effectieve behandelingsoptie zijn. CPAP staat voor continue positieve luchtwegdruk. Tijdens de therapie draag je ‘s nachts een masker dat lucht onder druk in je luchtwegen blaast.

Deze constante luchtstroom helpt om je luchtwegen open te houden en voorkomt ademhalingsproblemen tijdens het slapen. CPAP-therapie kan helpen om snurken en ademhalingsstilstand te verminderen, waardoor je een betere nachtrust krijgt en je overdag meer energie hebt.

Het is belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en regelmatig je apparatuur schoon te maken voor de beste resultaten.

Chirurgische behandelingsopties

Er zijn verschillende chirurgische behandelingsopties beschikbaar voor zowel snurken als slaapapneu. Deze opties kunnen helpen om de luchtwegen te openen en de symptomen te verminderen. Enkele van deze behandelingen zijn:

 • Uvulopalatoplastiek: Dit is een procedure waarbij weefsel in het achterste gedeelte van de mond en keel wordt verwijderd of versterkt. Hierdoor kan de luchtstroom verbeteren en kan het snurken verminderd worden.
 • Septoplastiek: Bij deze operatie wordt het tussenschot van de neus rechtgezet. Dit kan helpen om een betere luchtstroom mogelijk te maken.
 • Tongbasisverkleining: Deze procedure richt zich op het verkleinen van het weefsel aan de basis van de tong. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd voor de ademhaling en kan slaapapneu verminderd worden.
 • Maxillomandibulaire osteotomie: Dit is een meer complexe operatie waarbij kaakchirurgie wordt uitgevoerd om de boven- en onderkaak te herpositioneren. Dit kan helpen bij het verbeteren van de luchtwegsituatie.

Meer over slapen

Snurken is een veel voorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Wil je alles weten over dit onderwerp? Raadpleeg dan de Complete Gids Snurken. Hierin vind je informatie over de Anatomische Factoren Snurken en het verband tussen Snurken en Slaapapneu.

Levensstijl en voeding spelen ook een rol bij snurken. Lees meer over Levensstijl en Snurken en Voeding en Snurken om meer te weten te komen. Zoek je naar oplossingen? Overweeg Anti-Snurkbeugels of verdiep je in de relatie tussen Snurken en Hartziekten. Mogelijk bieden Operaties en Snurken uitkomst voor jou.

Snurken is niet enkel een probleem voor volwassenen, ook kinderen kunnen er last van hebben. Ontdek meer over Snurken en Kinderen, en bekijk specifieke informatie over Snurken bij Vrouwen of tijdens bijzondere perioden zoals Snurken tijdens Zwangerschap.

Verder zijn er Natuurlijke Remedies Snurken en inzichten over Snurken en Relaties. Wist je dat alcoholconsumptie ook een invloed kan hebben? Lees hier meer over Snurken en Alcohol. En ja, zelfs Snurkende Huisdieren zijn een fenomeen!

Voor de tech-liefhebbers zijn er Anti-Snurk Apps en we bieden ook informatie over Slaapposities en Snurken, Snurken en Vermoeidheid en Snurkgerelateerde Slaapstoornissen. Heb je nog vragen? Bezoek dan onze Veelgestelde Vragen Snurken pagina voor meer informatie. Ontdek alles wat je wilt weten over snurken op onze website!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verband tussen snurken en slaapapneu?

Het verband tussen snurken en slaapapneu is dat bij beide de spieren verslappen waardoor de ruimte voor ademhalingslucht kleiner wordt.

2. Kunnen hartritmestoornissen een resultaat zijn van onbehandelde slaapapneu?

Ja, hartritmestoornissen kunnen optreden als gevolg van onbehandelde slaapapneu bij volwassenen.

3. Hoe kunnen we klachten verminderen die verbonden zijn met snurken en slaapapneu?

Het behouden van een regelmatig dag- en nachtritme kan helpen om de klachten te verminderen die verbonden zijn met snurken en slaapapneu.

4. Zijn er nieuwe behandelingen voor snurken en slaapapneu?

Ja, er zijn nieuwe behandelingen zoals keelbehandeling en operaties tegen snurken die kunnen helpen bij het beheersen van snurken en slaapapneu.

5. Wat zijn de risicofactoren voor slaapproblemen zoals apneu?

Risicofactoren voor slaapproblemen zoals apneu kunnen onder meer bestaan uit een ongezond gewicht, roken, overmatig alcoholgebruik en het hebben van een familiegeschiedenis van slaapstoornissen.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *