In dit artikel

Wakker Worden met een Snelle Hartslag en Droge Mond

Wakker Worden met een Snelle Hartslag en Droge Mond (2024)

In dit artikel

Word je weleens wakker met een snelle hartslag en droge mond, zonder aanwijsbare reden? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Na allerlei onderzoek en gesprekken met medische professionals, heb ik ontdekt dat er verschillende oorzaken kunnen zijn.

In deze blogpost ga ik dieper in op de mogelijke oorzaken en wat je kunt doen om dit probleem te verhelpen. Klinkt goed? Lees snel verder!

Kort samengevat:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, uitdroging, medicijnen en obstructief slaapapneu.
 • Stress kan leiden tot hartproblemen en een droge mond bij het ontwaken.
 • Uitdroging kan hartkloppingen en een droge mond veroorzaken, dus drink voldoende water gedurende de dag.
 • Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die je hartslag verhogen of je mond droog maken. Bespreek dit met je arts.
 • Obstructief slaapapneu is een veelvoorkomende oorzaak van een snelle hartslag en een droge mond bij het ontwaken. Raadpleeg een arts voor behandeling.
 • Neem zelf maatregelen zoals hydratatie, stressvermindering en een rustige slaapomgeving om deze symptomen te verminderen.
 • Raadpleeg een arts als je regelmatig last hebt van deze symptomen.

Oorzaken van wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond

Stress, uitdroging, medicijnen en obstructief slaapapneu kunnen allemaal oorzaken zijn van het wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond.

Stress

Stress maakt je hart sneller kloppen. Het is een normale reactie van je lichaam op angst of gevaar. Maar als je veel stress hebt, kan dit leiden tot hartproblemen. Het gaat je hart steeds sneller laten kloppen.

Dit kan ook zorgen voor een droge mond als je wakker wordt. Je lichaam maakt dan minder speeksel aan omdat het bezig is met de stressreactie. Dit kan dus de reden zijn dat jij ‘s ochtends wakker wordt met een snelle hartslag en een droge mond.

Uitdroging

Uitdroging kan een van de oorzaken zijn van wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond. Als je niet genoeg water drinkt, kan je lichaam uitgedroogd raken en dit kan leiden tot hartkloppingen en andere symptomen.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag om uitdroging te voorkomen. Dit kan helpen om je hartslag stabiel te houden en je lichaam gehydrateerd te houden. Probeer ook cafeïne en alcohol te vermijden, omdat deze stoffen uitdroging kunnen verergeren.

Als je vaak last hebt van uitdroging, praat dan met je huisarts voor advies en begeleiding over hoe je beter gehydrateerd kunt blijven.

Medicijnen

Medicijnen kunnen ook een oorzaak zijn van het wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond. Sommige medicijnen, zoals die voor hoge bloeddruk, kunnen bijwerkingen hebben die je hartslag kunnen verhogen.

Andere medicijnen, zoals bepaalde antidepressiva, kunnen je mond droog maken. Het is belangrijk om met je arts te praten als je vermoedt dat medicijnen de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Ze kunnen mogelijk een andere dosering voorschrijven of een alternatief middel aanbevelen.

Obstructief slaapapneu

Obstructief slaapapneu is een veelvoorkomende oorzaak van het wakker worden met een snelle hartslag en een droge mond. Het wordt veroorzaakt door een tijdelijke blokkering van de luchtwegen tijdens de slaap.

Hierdoor stopt de ademhaling even, wat leidt tot een zuurstoftekort in het lichaam. Het lichaam reageert hierop door de hartslag te versnellen om meer zuurstof binnen te krijgen. Dit kan leiden tot het gevoel van een snelle hartslag bij het ontwaken.

Daarnaast kan de mond droog aanvoelen doordat er tijdens het ademhalen door de mond veel vocht verloren gaat. Obstructief slaapapneu kan behandeld worden met behulp van apparaten zoals een CPAP-machine, die helpt om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap.

Wat te doen als je wakker wordt met een snelle hartslag en een droge mond

Er zijn verschillende maatregelen die je zelf kunt nemen als je wakker wordt met een snelle hartslag en een droge mond. Wil je weten welke? Lees dan snel verder!

Maatregelen die je zelf kunt nemen

Als je wakker wordt met een snelle hartslag en een droge mond, zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om hiermee om te gaan:

 • Zorg voor voldoende hydratatie door gedurende de dag genoeg water te drinken.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en energiedrankjes, vooral in de avonduren.
 • Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
 • Zorg voor een rustige slaapomgeving door je slaapkamer koel, donker en stil te houden.
 • Let op je medicatiegebruik en bespreek eventuele bijwerkingen met je arts. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen bijdragen aan de symptomen van snelle hartslag en droge mond.
 • Praat met een professional als je vermoedt dat stress of angst een rol speelt bij jouw klachten.

Meer over slapen

Slaapproblemen zijn er in vele vormen en maten. Op onze website kunt u meer te weten komen over een breed scala aan slaapproblemen en gerelateerde onderwerpen. Ontdek hoe Seizoensgebonden Slaapproblemen, zoals Winterblues en Zomerinsomnie, u kunnen beïnvloeden, of leer meer over het Verband tussen Slaapapneu en Gewicht.

Vraagt u zich af of Slaaptracker Gadgets Betrouwbaar zijn? Of wat moeten Ouders en Volwassenen Weten over Slaap en ADHD? Zoek niet verder. De Link tussen Slaap en Gewichtstoename wordt ook grondig onderzocht, evenals hoe Melatonine kan helpen bij Slaapproblemen.

Verrijk uw begrip en kom alles te weten over slaapeducatie. Verken specifieke problemen zoals overmatig zweten en moe zijn, wakker worden met een snelle hartslag en droge mond, of het spirituele aspect van wakker worden om 4 uur.

Onze uitgebreide resources bieden ook informatie over wakker worden met hoofdpijn, een hoge hartslag tijdens de slaap en pijn in de heupen bij het slapen op de zij. Vind hulp bij het omgaan met duizeligheid bij het wakker worden of misselijk wakker worden.

Heeft u last van pijnlijke handen na het slapen, zwetend wakker worden, of slapende armen tijdens het slapen? Wat dacht u van kwijlen in uw slaap of wakker worden met een rotgevoel? Wij bieden antwoorden en oplossingen voor al deze problemen en meer, om u te helpen een betere nachtrust te bereiken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Wakker Worden met een Snelle Hartslag en Droge Mond: Oorzaken?

“Wakker Worden met een Snelle Hartslag en Droge Mond: Oorzaken” onderzoekt redenen waarom iemand met hartkloppingen in rust, snelle hartslag of een droge mond wakker kan worden.

2. Wat zijn de klachten bij het ontwaken?

Klachten bij het ontwaken kunnen zijn onregelmatige hartslag, duizeligheid, kortademigheid, druk op de borst, benauwdheid en misselijkheid. Soms kan er ook overmatig zweten zijn.

3. Kunnen autoimmuunziekten of medicatie leiden tot deze symptomen?

Ja, autoimmuunziekten en bepaalde medicijnen kunnen leiden tot deze symptomen zoals versnelde hartslag, hartkloppingen en flauwvallen.

4. Zijn stress, angst of slapeloosheid oorzaken van deze symptomen?

Ja, stress kan een oorzaak zijn van hartkloppingen. Angststoornissen, paniekaanvallen en slapeloosheid kunnen ook leiden tot onregelmatige hartslag of droge mond bij het ontwaken.

5. Kan uitdroging leiden tot deze symptomen?

Ja, dehydratie of obstructie van de luchtwegen kan leiden tot benauwdheid bij hartkloppingen en snelle hartslag met duizeligheid.

» Referenties


1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Team Slaapproblematiek.nl

Team Slaapproblematiek.nl

Wij zijn het toegewijde team achter Slaapproblematiek.nl, vastbesloten om jou te voorzien van waardevolle inzichten en hulpmiddelen om slaapproblemen beter te begrijpen en effectief aan te pakken. Ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen op je reis naar een gezondere nachtrust en een verfrissende slaap. Lees meer over ons >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *